1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Jag har försökt få en ändring"

Nyheter • Publicerad 22 februari 2013

I sin spalt måndag den 11 februari är Inga-Lena Fischer på krigstigen mot de orättfärdiga avgifter, som små företag måste betala till miljömyndigheter för den lagstadgade kontrollen. I-L Fischer skriver vidare att det inte är företagarna som ringer och klagar. Detta är också riktigt. Undertecknad har talat med ett antal. Dessa har då blivit väldigt tysta och försiktiga.

Själv kan jag inte låta bli att göra vissa reflektioner. Näst intill alla samhällsorgan uppmanar människor med idéer att starta eget företag. Många av dessa sker inom till exempel livsmedelssektorn eller inom de sektorer som I-L Fischer tog upp. Man måste därmed acceptera kontroller från myndigheter. Detta ifrågasätter jag inte, så måste det vara.

Däremot har jag ifrågasatt det orimliga i att göra kontroll endast vart fjärde år, men faktureras alla fyra åren. Jag har använt frisörerna som exempel, men skulle kunna nämna andra företagsgrupper också. I delårsrapporten 2011 för Miljöförbundet Blekinge Väst kunde jag utläsa att kontrollverksamheten var mycket låg, vilket jag påpekade. Till en början bortförklarades detta, men med tiden har jag fått rätt.

De taxor för kontroller som används är rekommendationer från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Jag konstaterar att grannkommunerna har lägre avgifter. Man motiverar de höga avgifterna med bland annat mycket förberedelse i ärendet, såsom kontakter med andra myndigheter, inläsning av ärendet med mera.

Dessa kontrollanter har högskoleutbildning och skall kunna sin sak. En agronom skall kunna göra en kontroll inom lantbruk, utan några större förberedelser. Här finns fall där besöket för kontroll tar ca en timme, men debiteras för 8-10 timmar. Besök sker kanske bara vart annat år, men företaget debiteras varje år med 6-10 000 kr.

Inför antagande av budget för 2013 höjs timtaxan med 25 kr, till 750 kronor. Jag försökte stoppa den, utan resultat. Jag har också påpekat det orimliga i att köra 8 mil för att göra en kontroll, när man samtidigt skulle kunna utföra flera i området. Det är inte speciellt miljövänligt att ligga på vägarna.

Även 2014 planeras en höjning av taxan. Kommunerna vill betala allt mindre till verksamheten. Jag har ett flertal gånger påtalat de höga kostnaderna som drabbar företagen, utan resultat. Jag anser dem inte acceptabla. Jag har under de här två åren inte lagt reservationer, utan försökt att med fakta få till en förändring. Tyvärr har jag inte lyckats.

Per-Ivar Ivarsson

Ledamot i Miljöförbundet Blekinge Väst

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.