1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Inte lätt att rösta rätt

Nyheter • Publicerad 11 september 2002

Valet närmar sig med stormsteg och tyvärr kommer de kommunala frågorna i skymundan, men på söndag ska vi också bestämma vilket eller vilka partier som ska leda våra kommuner fyra år framöver. Det är ett tungt ansvar och det gäller att tänka efter före - ordentligt.

Kommunala skandaler av olika slag blossar upp från tid till annan och Blekinge är inte förskonat, men gemensamt för dessa är att de oftast blåser över och glöms. Men det är inte skandalerna som bestämmer kommunens utveckling. Det är det vanliga vardagliga styret och Karlshamn är ett exempel på kommun där mycket övrigt är att önska. Vi har under hela mandatperioden hört samma visa från Karlshamn. Nämnderna ska hålla sin budget, sägs i det i början av året och i slutet blir det ändå underskott. Karlshamn är inte ensam om detta bekymmer och nu har Torsten Magnusson, precis som s-kollegan i Ronneby JanAnders Palmqvist, börjat tala om skattehöjningar.

Om man inte kan få bukt med utgifterna måste man höja inkomsterna, det är sant, men vem har försökt att få bukt med utgifterna? Ett sätt är också att hushålla bättre med pengarna genom samordningsvinster.

Samtidigt som det krisar i ekonomin på ett håll så rinner det ut pengar på annat håll. Så måste till exempel kommunen betala underskottet inom Komvux därför att man inte haft någon samordning med Kunskapslyftet. Fram till årskiftet fanns till råga på allt Komvux och gymnasieskolan under gymnasienämnden medan Kunskapslyftet sorterade under kommunstyrelsen eftersom det var en sysselsättningsåtgärd! Följden blev naturligtvis dålig samordning, dålig styrning och ekonomiska förluster i slutändan. Nu ligger Kunskapslyftet under utbildningsnämnden, men resursslöseriet fick pågå ett par tre år utan styrning.

Samtidigt har Karlshamn en mängd bolag som omsätter nästan lika mycket pengar som hela kommunen, men där går socialdemokraterna med Torsten Magnusson i spetsen ut och säger att vi ska inte ha några experter i bolagsstyrelserna. Bråket om Gert Åkessons, den tidigare ekonomichefen, intåg i Stadsvapnets styrelse ligger alldeles intill i tiden. Det myglades på högsta nivå, plötsligt kom centerns motion upp utan förvarning och med en helt annan inriktning än centern ville. Det är tydligt att socialdemokraterna inte vill ha kompetens i styrelsen. Därmed lämnar man fältet fritt för tjänstemännen, men av dessa kan väljarna ju aldrig någonsin utkräva ansvar. Ynkedom!

Till sist några förfärande sanningar om konsekvenserna av att stödja Anders Englesson och hans revolutionärer. Under den här mandatperioden har flera företag varit på väg att etablera sig i Karlshamn men efter långt gångna förhandlingar har företagsledningen fått klart för sig att det faktiskt är sant, och inte en felskrivning, att kommunistpartiet marxist-leninisterna (revolutionärerna) är tredje största parti i Karlshamn. Det blev för mycket och företagen backade ur! Karlshamn gick miste om nya jobb.

Därför bör de goda karlshamnsborna noga reflektera över vilket parti man väljer att rösta på på söndag.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.