1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Inte bara ett nederlag, utan många

Nyheter • Publicerad 23 september 2010

Mona Sahlin sitter kvar - tills vidare. I går hölls presskonferens inför ett stort medieuppbåd. Sahlin menar, att om förlusten bara hängde på en persons insatser i valet, eller ett märkligt valförslag, skulle det inte vara så svårt. Hon och partigruppen menar att det handlar om en djupare och mer strukturell kris för partiet.

Kan hända är det lite av varje. Socialdemokratin hade sina glansdagar under 50- och 60-talen i industrisamhället. Det samhället har vi lämnat bakom oss. Därför måste S hitta en ny plattform att bygga sin politik på. Det hjälper inte hur rosenkindad man än är om inte ens visioner passar in i samtiden.

Men sen har knappast vare sig butlers i tunnelbanan eller ett avskaffande av rut-avdraget rosat marknaden, de heller. Plus att den Socialdemokratiska ledningen enbart har bestått av ett gammalt garde från Göran Persson-tiden. På det viset vinner man inga val.

Det är med andra ord en mängd enskildheter och brist på nytänkande som bidragit till Socialdemokraternas nederlag. Mona Sahlin har blivit ombedd att sitta kvar och leda en kriskommission. Sen kan det kanske bli en extrakongress så småningom.

Men vad händer då? En avgång är inte otänkbar.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.