1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Inbördes konkurrens

Nyheter • Publicerad 6 november 2003

Den inbördes konkurrensen mellan de borgerliga partierna är ett hinder för valframgångar. Därför vore det en fördel och det skulle underlätta ett regimskifte ifall det fanns färre partier på den borgerliga kanten. Det kan uppnås genom sammanslagning, anser fp-ledaren Lars Leijonborg som intervjuas i DN inför fp:s landsmöte. Landsmötet inleds i dag.

Det är sant att det utövas kannibalism inom det borgerliga lägret. Ena gången går fp-väljarna till m och m-väljarna till kd medan kanske inte så många går till c.

Andra gången är det omvänt. Att få över s-sympatisörer har visat sig vara svårare. Dock lyckades folkpartiet få 70 000 sådana att rösta på fp i senaste valet. Det tyder på att steget ändå inte är så långt just till fp. Bland sossar är fp ofta ett tänkbart andrahandsval.

När nu fp-ledaren sitter och reflekterar över hur vänsterdominansen i svensk politik ska kunna brytas så säger han att han, för sin del, nog skulle kunna komma överens med Fredrik Reinfeldt. Men det finns stora grupper inom moderata samlingspartiet som skulle sätta sig på bakhasorna.

Vid en fusion mellan m och fp skulle politiken med nödvändighet dras mer åt mitten, mer åt det socialliberala hållet. Samtidigt tilltalar säkert fp:s nya kravpolitik sådan den kommer till uttryck i rättsprogram, skolpolitik och invandringspolitik , många av m-väljarna. Men andra skulle inte fraterniseras med fp för allt smör i Småland.

Tidigare fusionsförsök mellan fp och c har misslyckats. Man bör dra slutsatser av det. Trots allt har partierna olika traditioner, olika social förankring och olika lösningar på många frågor. Det ligger för övrigt ett demokratiskt värde i att väljarna har ett större urval av inriktningar att lägga sin röst på.

Men talar man taktik så vore det givetvis bättre med färre partier. Det vore samtidigt ett steg mot ett tvåpartisystem, något som dock inte är önskvärt, bland annat för att det minskar det politiska intresset.

Fp:s turer med miljöpartiet har vi dock svårt att se poängen med. Ingenting tyder heller just nu på att regeringen skulle kunna vältas ur taburetterna, hur gemensamt uppträdande borgerligheten än kan samla sig till. Av 24 år har s regerat i 21.

Just nu ser det ut som om att den bästa chansen att få ett borgerligt inflytande på politiken efter nästa val är att fp och s samarbetar i en regelrätt regering.

Vänsterpartiet och mp kunde då lämnas åt sitt öde på ytterlighetskanten. Mp skulle förlora sin vågmästarposition. Ett starkt borgerligt parti får inflytande över politiken, vilket inte är fallet i dag.

Det finns ett socialliberalt fundament att bygga på mellan s och fp och det skulle kunna bli en handlingskapabel regering.

Att de borgerliga och mp utsatt regeringen för en och annan mindre förlust i riksdagen är i sammanhanget inte så avgörande.

Men fp-ledningen tänker inte i de banorna, åtminstone inte före valet. Det är i alla händelser ett parti med gott självförtroende och gott väljarförtroende som samlas till landsmöte i Västerås i dag.

Men man har inte glömt att partiet för bara ett par år sedan hade sina nära-döden-upplevelser och låg runt 4 procent. Nu är det runt 13.

Ett samgående med moderaterna skulle dock lätt leda till att Sverige inte längre skulle ha något socialliberalt parti.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.