I valet & kvalet
Alla partier försöker i valrörelsen lura oss väljare. Efter att ha lusläst socialdemokraternas kampanjmaterial har ledarredaktionen bland annat hittat följande fula fiskar:
S luras 1. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är lägre än på länge, hävdar socialdemokraterna belåtet. Och den 15 maj rapporterade BLT att den var rekordlåg.
Om vi tittar närmare på siffror från AMS över ungdomsarbetslösheten i länet så sent som slutet av april blir bilden en lite annan:Arbetslösa i Blekinge (inklusive de som jobbar i åtgärder) var april -06: 1430 personerSamma tid 2002 var siffran: 1272.
Kom då ihåg att Sveriges ekonomi våren -02 befann sig i en mindre konjunktursvacka. Nu befinner sig landets ekonomi på den absoluta toppen.
S luras 2. Regeringens politik har skapat förutsättningar för den mycket starka högkonjunktur Sverige nu befinner sig i. Så uttrycker sig både statsministern och finansminister Per Nuder.
Den som tar sig tid att lyssna på hur nationalekonomerna (kanske inte dem med LO som arbetsgivare) ser på saken får en lite annan bild:
När sossarna tog över regeringsmakten efter den borgerliga regeringen 1991-94 påbörjade de en omfattande sanering av statsfinanserna.
Detta har, tillsammans med ett rejält lyft för exportindustrin och svenskarnas ökade konsumtion, ökat statens skatteinkomster och minskat dess utgifter. Den svenska exportindustrins framgångar är delvis ett resultat av ökad produktivitet till följd av ständiga effektiviseringar - och delvis en konsekvens av att den svenska kronan har nedvärderats efter att kronkursen släpptes fri.
Tacka inte regeringen för högkonjunkturen. Tacka snarare världsmarknaden och exportindustrin.
S luras 3. Ett av sossarnas flitigaste budskap i denna valrörelse är att "alla ska med". Det betyder att välfärdssamhället ska omfatta a l l a och att ingen ska lämnas i sticket när staten satsar och välfärdssystemen förbättras.
Socialdemokraternas valmanifest innehåller flera satsningar som gagnar alla väljare - eller åtminstone hela väljargrupper. Men i valmanifestet finns också reformer som enbart gynnar den övre halvan av landets inkomsttagare:
Sänkt maxtaxa med 300 kronor i förskolan, vilket innebär att ingen förälder ska betala mer än 960 kronor per barn och månad.
Taket i a-kassan höjs, så att ännu fler i den övre halvan av inkomstskiktet ersätts med 80 procent av sin lön.
Bibehålla taket i sjuk- och föräldraförsäkringen, som redan höjts, så att de allra flesta får 80 procent av sin inkomst.
Om den välmående medelklassen kan övertygas med argument, så kan deras röster i alla fall köpas med pengar. I USA köper lobbyister politiker med pengar. I Sverige köper socialdemokratin väljare med samma vapen.