I kyrkan är de stora
I morgon är det dags att gå och rösta. Det kan inte ha undgått någon att det är kyrkoval. Som en effekt av de fruktansvärda attentaten i USA kan valdeltagandet bli högre än vanligt. I sådan svåra stunder sluter man sig samman och söker tröst i gemenskapen, många i kyrkan. Det finns en stark relation till kyrkan hos många trots att de flesta av oss inte besöker kyrkan mer än i samband med de stora händelserna i våra liv, alltid känsloladdade: dop, bröllop och begravning.
I går publicerades en mätning av väljaropinionen i den "vanliga" politiken och den visade på en avtagande Maud-effekt för centern. Partiet backar tre procent. I den kyrkliga sfären däremot är de stora - mycket stora. I Lunds stiftsfullmäktige, som består av ett 80-tal ledamöter, kommer nio från Blekinge. Tre av dessa är centerpartister. Det ger ett väljarstöd på hela 30 procent.
Enligt Ulla Samuelsson från Backaryd, som är centerns starka kvinna med plats också i stiftsstyrelsen, tillsammans med socialdemokraternas Arne Hallberg från Listerby, så beror det just på att centern slåss för landsbygdens överlevnad och därmed också de små församlingarna. Det finns starka krafter som vill ha mera sammanslagningar, vilket centern är emot. De små församlingarna, och deras kyrkor, behövs för den mänskliga gemenskapen på landsbygden, menar de.
Oavsett partitillhörighet, vilket inte förefaller så viktigt i kyrkovalet, har alla etablerade grupperingar, även de opolitiska, fått ett stort bekymmer. Sverigedemokraterna går ut hårt i valet och säger sig vilja bevara "Fädernas kyrka i Sveriges land".
Det låter kanske bra och på många håll har man försökt tona ner sin flyktingfientliga framtoning, men det finns otäcka tendenser i botten. Så vill man till exempel inte att kyrkan ska gömma flyktingar längre. Det är en frånstötande inställning, eftersom människor i århundraden kunnat söka sin tillflykt till kyrkan och kunnat räkna med beskydd - oftast, i alla fall. Det är väldigt viktigt att så många som möjligt går och röstar. Få röster kommer att gynna sverigedemokraterna, många röster kommer att marginalisera partiet. Det måste vi se till.
Det finns också en ungdomslista i valet till stiftet och kyrkomötet. Det vore kanske inte fel med en föryngring av representationen i de kyrkliga beslutande organen. Genomsnittsåldern i stiftsfullmäktige är 71 år!
För övrigt anser vi att den som pretenderar på att företräda Blekinge på högre nivå, naturligtvis måste slåss för ungdomsverksamheten i Södra Hoka. Som alla de engagerade ungdomar som finns i den så kallade Hokakåren brukar säga: Södra Hoka är inte bara navet i en ungdomsverksamhet, det är ett sätt att leva.
För övrigt finns det bara en sak att säga, och vi instämmer i Ulla Samuelssons ord. Även om ni inte röstar på centern, så gå och rösta!
Inga-Lena Fischer