1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

I Europa men ändå inte

Nyheter • Publicerad 24 oktober 2002

Att införliva Ryssland med övriga Europa är svårare än det kan synas. Temat behandlades i går på Pax Baltica-konferensen i Karlskrona. De prognoser som där formulerades av öststatskännare som Stefan Hedlund, Leif Kihlsten, Klas Levinsson och Birger Schlaug kunde få den för politisk ekumenik mest entusiastiske att misströsta.

Stefan Hedlund gick tillbaka i Rysslands historia och såg ett mönster som genom seklerna upprepats, nämligen av en autokrati utan valutasystem, en sorts hushållsekonomi där staten och samhället var ett och detsamma och där slavarbete var ett naturligt inslag. Resurser levererades till staten som omsatte dem i vapen. Det var hela ekonomin, och den framfödde regelbundna kollapser med åtföljande ambitioner att "komma ikapp väst" .

Ryssland har alltså medvetet distanserat sig från övriga Europa. Äganderätt och mänskliga rättigheter har aldrig varit självklarheter i ryskt tänkande.

Sovjets kommandoekonomi grundlades av Peter den Store som inte plågades av något samvete för att massor av människor omkom när de rekvirerades för att bygga Petersburg. Talet om att vi inte ska isolera Ryssland är bakvänt, menade Stefan Hedlund, eftersom det är Ryssland som inte velat ha med Europa att göra. Europa har utgjort en fiendebild. En fiendebild som är så inpräntad i ryska sinnen att var tredje ryss, enligt Kihlsten, än i denna dag tror att det finns stater som står beredda att överfalla deras hemland. Ett förhållande som det ryska militäretablissemanget exploaterar. Inte ofarligt då det är tveksamt om den ryska krigsmakten står under demokratisk kontroll. Fem ställföreträdande försvarsministrar är generaler, upplyste Kihlsten.

Om det finns en fiende (sas det i debatten) så skulle det möjligen vara anledning att se Kina som denna potentiella fiende. Med sinande naturresurser har Kina behov av rysk-sibiriskt vatten och utrymme. För det är kring sådana överlevnadsfaktorer framtidens konflikter kommer att utspelas.

Vi tror kanske ibland att Ryssland är en demokrati och en marknadsekonomi, men det är det knappast. Frågan är vad Putin har kontroll över. Knappast över de så kallade oligarkerna, de 35-åriga affärsmän som lyckats tillskansa sig de stora oljereserverna, de som kommer att krama livet ur Rysslands ekonomi samtidigt som de köper upp stora delar av Europa för sina enorma inkomster. Deras preferenser är inte vård, skola och omsorg, sa Hedlund, inte utan sarkasm. Han förutsåg en katastrof för Ryssland om landet kommer med i världshandelsorganisationen.

Om tillståndet i den ryska ekonomin ibland förskönas så gäller något liknande beträffande Rysslands medverkan i Nato via partnerskapen. Det är mycket halvhjärtat, påpekade Klas Levinsson. Många eftergifter har dock gjorts från rysk sida , till exempel att Baltstaterna i Prag i nästa månad tillåts bli medlemmar. Men hur mycket kommer den ryska militären att tolerera, i vilkas själbild Ryssland är en stormakt? Det står amerikansk trupp i Georgien!

Wilhelm Agrell talade europeisk säkerhetspolitik.

De stora säkerhetshoten i dag är de ekonomiska kriser som hotar bakom exempelvis Irakkrisen, ansåg han. Det är detta terrorismen siktar in sig på: att rubba den ekonomiska stabiliteten i världen. Snart har EU ännu ett problem att hantera inom sina gränser och det är den korruption och den kriminalitet som vi efter utvidgningen får inom EU:s gränser. Det kommer att absorbera all EU:s uppmärksamhet, trodde han.

För dagens mest oväntade inlägg svarade nog ändå EU-motståndaren Birger Schlaug , som menade att enda sättet att få något gjort åt Rysslands monumentala miljöproblem är att ta med landet i EU. Men för det förslaget lär det bli svårt att vinna bifall.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.