1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Huka er på Telia, nu laddar Vodafone om!

Nyheter • Publicerad 1 november 2005

Telenor, den norska motsvarigheten till Telia, köper den svenska delen av Vodafone, före detta Europolitan, för ungefär 10 miljarder.

-Köpet ligger i linje med Telenors strategi för att bli den ledande operatören på den skandinaviska mobilmarknaden, säger Morten Karlsen Sörby, koncerndirektör i Telenor i ett pressmeddelande.

Efter förvärvet kommer Telenor att ha 5,6 miljoner abonnenter och en andel på 37 procent av den skandinaviska marknaden. Affären kräver dock godkännande av EUs konkurrensmyndigheter.

Det här köpet är dåliga nyheter för Telia Sonera och Tele 2. Börsen reagerade också mycket riktigt med rena skrämselhickan. Telia Sonera sjönk genast med 90 öre och Tele 2 med hela 1,50. Kanske inte så konstigt, med det här köpet får Vodafone muskler att på allvar ta upp kampen med dem. Vodafone är idag det tredje största mobiltelefonföretaget i Sverige.

Det gick inte att ta miste på Graham Mahers förtjusning i går kväll. Han kunde inte säga så mycket mer om affären än att förhandlingarna pågått några veckor, men att samtalen mellan huvudägaren Vodafone i London och Telenor i Oslo nog har en längre historia.

- Jag vet inte vad som händer i framtiden, men på kort sikt fortsätter vi som förut. Men det här gör oss självklart starkare.

Den nordiska telekommarknaden är stor och växande, liksom den expanderande marknaden i de baltiska staterna. Det är helt naturligt att kampen om kunderna är en strid på kniven. Den som har mest resurser har också chansen att bli störst, om man sköter sina kort på rätt sätt.

Kommer då Vodafone att fortsätta heta Vodafone?

- Ja, såvitt jag vet, men än är allting så nytt. Vi sponsrar ju ett F1-stall och där är ju Vodafone välkänt, ett bra varumärke.

Ja, det är det minsta man kan säga. Vem har inte sett de röda Ferraribilarnas framfart på banorna? Namnen Michael Schumacher och Rubens Barrichello är legendariska, åtminstone Schumacher, även om det inte gått så bra i år. Men det står Vodafone överallt på bilar, förare, mekaniker och hela teamet. Ingen som är det minsta motorintresserad har missat budskapet: Vodafone!

Nu är det väl antagligen huvudkontoret i London, som står för sponsorpengarna, men kopplingen Vodafone-Ferrari-Schumacher är ju självklar också i Sverige.

-Jag kan ingenting säga om utvecklingen på sikt, men visst skulle vi kunna fortsätta heta Vodafone. Det är ett partneravtal som skrivits med Vodafone i London, berättade Graham Maher.

- MacDonalds heter ju MacDonalds fastän det har många olika ägare, säger han som en liknelse.

Det är förståeligt att han inte vill säga någonting om framtiden än, mer än på kort sikt. Sedan får vi se, men han verkar inte orolig. Själv vill han gärna fortsätta att jobba med företaget, oavsett namn. Han trivs med människorna och med jobbet. Nu är han ju inte så gammal på vd-stolen, bara sex månader, men han har redan hunnit få blodad tand.

Framtiden för Vodafone Arena Rosenholm då? Ska den heta Telenor Vodafone Arena Rosenholm nu?

Graham Maher skattar hjärtligt i telefonen.

- Ja, varför inte? Ett utmärkt skäl för ännu en invigningsfest!

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.