1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hatdebatten är redan glömd

KRÖNIKA || I fredags höll Folkpartiledaren och utbildningsminister Jan Björklund sitt tal i Almedalen. Det var ett normalbra tal. Han är en god retoriker och fick in många poänger på oppositionen.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2013

Efteråt hände det sig, att en författare (nej, jag tänker inte namnge och ge extra publicitet) gick ut på det sociala nätverket Twitter och frågade: Kan någon skjuta Jan Björklund?

En musiker tillstod att han ville nita folkpartiledaren. En annan musiker, att han kunde tänka sig att tonsätta alltihop.

Vad är det här för galenskaper? Var det inte senast i våras som vi hade en upprörd (berättigad sådan) debatt om hur (kända) kvinnor bemöts på nätet och i sociala medier?

Lynchmobb, sade alla. Precis. Det är just vad det handlar om. Folk tappar huvudet på sociala medier. Och de gör det offentligt, dessutom. Det gäller inte bara hatande män. Det gäller också hatande kvinnor. Detta torde härmed vara slutligen bevisat.

Det här språkbruket och sättet att hantera andra människor - jo, politiker är människor de också - är vidrigt.

Ett skämt kallade personen i fråga sitt tilltag på Twitter. Ja, det är så det brukar heta. Hade jag verkligen menat det skulle jag väl inte ha gått ut på Twitter, hette det också.

Skulle det vara någon form av bortförklaring, ett klargörande som vi ska godta? "Det menades inget med det? Vilken lättnad!"

Omdömeslösa människor kommer det alltid att finnas. Men hatuttryck av det här slaget är inte mer acceptabelt för att någon slungar ur sig det i en hastig ingivelse, eller för att det kommer från någon som har ett relativt känt namn.

Tack och lov var det några som reagerade på vad som skrevs, men då stod författaren på sig och konstaterade att hon nog var tvungen att göra det själv, då.

Språkbruket och kulturen kring offentliga personer håller på att förråas. Det är oroväckande. Personen som skrev det där på Twitter må tycka det är ett skämt. Jag tycker det inte, och det är mottagaren som tolkar.

I helgen kunde man också läsa att Mona Sahlin, före detta S-ledare, blivit förföljd av nazister i Almedalen och kallat henne "landsförrädare". En obehaglig påminnelse om hur oskyddade de människor är, vilka är valda att företräda oss och vårt land.

Vi har många gånger skrivit om våld och hot om våld mot politiker och folkvalda på den här sidan.

Det (och språkbruk som uppmanar till våld) är och förblir helt oacceptabelt!

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.