Gunnel Segerfeldt: ”Jag har feltolkats”
Läsarna har nog ingen större svårighet att dra sig till minnes det upprörande avslöjande om Migrationsverket som Dagens Nyheter levererade dagarna precis innan jul. I Solna hade några anställda på verket firat med champagne (eller var det "bara" mousserand vin?) efter en "lyckad" avvisning av en familj med ett svårt sjukt barn. Det fick, som bekant, återverkningar i hela landet. Nya avslöjanden följde, bland annat om Migrationsverkets enhet i Kristianstad.
Vi på ledarsidan skrev en text i ämnet, med rubriken "Ser illa ut på flera håll", där vi samtidigt kritiserade Migrationsverkets enhetschef i Karlskrona för att hon inte ville att hennes personal skulle prata med medierna i det nationellt angelägna ärendet. En replik har begärts i ärendet av Gunnel Segerfeldt. Här kommer den:
n Författaren skriver i artikeln att Migrationsverkets enhetschef i Karlskrona sagt "att hon inte vill att personalen ska tala med medierna, eftersom sådana kommentar och uttalande kan misstolkas. Det har hon givetvis ingen rätt att råda över, eftersom det råder meddelarfrihet och eftersom hon inte, vilket gäller alla chefer i statens tjänst, har rätt att efterforska en misstänkt källa".
Jag vill bestämt tillbakavisa att jag på något sätt skulle motsätta att personalen skulle använda sig av meddelarfriheten. Det är en allvarlig beskyllning, som jag vill att tidningen ska dementera.
Bakgrunden är att jag blev tillfrågad om jag kunde förmedla en handläggare som ville yttra sig om den aktuella situationen om arbetskulturen på Migrationsverket. Jag svarade då att vem som vill kan tala med media och media kan tala med vem de vill, men jag vill inte vara förmedlande länk till någon anställd på enheten i Karlskrona. Detta har helt felaktigt tolkats till som om jag skulle vägra låta personalen komma till tals.
Gunnel Segerfeldt