1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gudrun lärde oss ett och annat

Nyheter • Publicerad 9 januari 2006

I dag, den 9 januari, är det exakt ett år sedan resultatet av den förödande stormen Gudrun kunde skådas i dagsljus. För vissa skogsägare innebar det att ett helt livsverk hade gått förlorat - några kunde inte hålla tårarna tillbaka när de intervjuades i tv. Enorma ekonomiska värden var borta, träd knäcktes motsvarande helt års avverkningar.

Stormen visade på enorma blottor i vårt sätt att leva - hela bygder blev utan elektricitet och telefon i flera veckors tid.

Vår stat visade sig helt oförberedd på och försvarslös mot en naturkatastrof av Gudruns magnitud. Telia fick en fullt rättmätig kritik för sitt sätt att hantera sina telefonlösa abonnenter, av vilka många fick vänta veckovis, till och med månader, innan allt kunde återgå till det normala.

Om Gudrun har lärt oss något så är det att landet behöver en katastrofberedskap. På liknande vis som tsunamin gjorde. På något vis pekar dessa båda händelser på samma svagheter i regeringens sätt att leda Sverige.

Då skulle vi behövt en genomtänkt strategi för händelser av detta slag. Det hade vi inte, och medborgarna fick lida för det. Vad som händer om vi skulle drabbas av en storskalig terrorattack eller ett fientligt datavirus kan vi bara ana oss till.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.