Gudrun får oss att se rött
I en föreläsningssal bakom restaurang Hildegards på piren i Karlshamn var det i fredags kväll långt i från fullsatt. Men trots att Fi och Gudrun Schyman befinner sig i medieskugga just nu tycks hon vara en kontroversiell person. Till Karlshamn anlände hon i en Volvo, flankerad av två välbyggda herrar.
Efter det avslappnade föredraget med riksdagsledamoten Gudrun Schyman i fredags kväll förstår jag att olyckskorparna det senaste året kraxat så högljutt kring Feministiskt initiativ (Fi).
Till att börja med gör Fi tvärtemot till exempel Sverigedemokraterna. I stället för att börja på den kommunalpolitiska nivån så gör Fi tvärtom. Det är för att vi är så otåliga, säger Schyman.
Så om Feministiskt initiativ inte lockar fyra procent av oss väljare, vilket få bedömare tror partiet gör, har Fi ingen kommunpolitisk plattform att falla tillbaka på - och bygga upp partiet från.
Det är otaktiskt. Eller högt spel, om man så vill.
Feministiskt initiativ må vara en för- söksballong, men det är nog det parti som tar begreppet feminism på störst allvar. För man hymlar inte med vad jäm-ställdhet på arbetsmarknaden handlar om.
För den gratismatstuggande publiken förklarar Gudrun Schyman lika enkelt som självklart vad lika lön och lika makt på arbetsmarknaden oundvikligen innebär för oss män: för att våra lägre avlönade kvinnliga kollegors löner ska kunna höjas måste våra löner sänkas.
Det är lika självklart som att luftföroreningarna inte försvinner, bara sprids i atmosfären. Eftersom Fi även vill att kvinnorna ska få halva makten måste det med lagbunden nödvändighet innebära att vi män även måste släppa i från oss makt.
Det är klart att detta provocerar. Och skrämmer i väg både kvinnliga och manliga väljare.
Den allra största brandfacklan Fi kastat in är förmodligen användandet av begreppet könsmaktordning. Detta ord får många politiker och väljare att se rött. Och moderater och kristdemokrater att i princip förneka det fenomen som ordet könsmaktordning försöker beskriva - att det finns en strukturell samhällelig ordning mellan könen.
Feministiskt initiativ kanske borde ha uppfunnit ett nytt ord för det som den som vi nog måste vara blinda för att inte se: att vi människor redan som små bebisar fostras in i olika beteende beroende på om vi tillhör det manliga eller kvinnliga könet.
Men hur viktigt är det egentligen att eftersträva könsneutral uppfostran och hur mycket av skillnaderna mellan kvinnor och män beror inte på biologiska skillnader? Dessa frågor tål att diskuteras och här sitter nog inte Fi med facit i hand.