Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gör BTH tillgängligt!

När Anders Hederstierna tillträdde sin tjänst som rektor på BTH klargjorde han med en gång att det skulle bli förändringar i verksamheten. Den skulle konsolideras och fokuseras. I slutet av mars blev det klart att utbildningarna i humaniora försvinner från BTH.
Nyheter • Publicerad 17 april 2013

Betydelsen av BTH för länet kan knappas överskattas. Visserligen kan mycket av högskolans arbete med kommunikationerna utåt bli betydligt bättre. Men som institution har BTH inneburit en ovärderlig injektion i det här länet.

BTH:s beslut att skära utbildningarna har ett tvåfaldigt motiv. Dels har ledningen gjort bedömningen att det finns alldeles för många utbildningar på för få elever. Dels handlar det om storleken på anslagen.

Annons

Här är regeringens njugga inställning till små högskolor ett klart problem. Den kommer inte bara ur motivet att gymnasieeleverna blir färre i framtiden och platserna överflödiga. Den kommer också ur en inställning, att de stora lärosätena med automatik är bättre.

Men små högskolor har exempelvis större möjligheter att vara mer lättmanövrerade - och kan också ha lättare att ta till sig nya saker och vara spänstigare, helt enkelt. De små högskolornas effekt på ett omgivande samhälle vilket inte tidigare har haft nära tillgång till akademin blir också förhållandevis större.

Det har blivit debatt om beslutet att skära bort bland annat humanioran på BTH. Det är högst förståeligt, och det finns många ingångar i problemet. Inte minst att det skulle resultera i att färre kvinnor kommer att söka sig till högskolan.

Men om man nu är en liten enhet med små resurser måste man också ha en mycket tydlig profil för att stå sig i konkurrensen. Det stora problemet med många små högkolor är snarare att de vill greppa allt.

BTH:s beslut är åtminstone ett medvetet strategiskt vägval. Profilämnen som fysisk planering har dessutom förstärkts sedan i höstas. Mastersprogrammet Planet Europe fick då en eftersökt kvalitetsstämpel av EU med speciella stipendier till. Nu satsar KK-stiftelsen, näringslivet och BTH 110 miljoner tillsammans på ny forskning riktad mot industrin.

Men BTH har också problem med sin profil. Överlag betraktas högskolan fortfarande som lite vid sidan av resten av samhället. Lyssnar man in företagare i länet anses BTH till och med vara direkt svårtillgängligt, att högskolan är sig själv nog.

Detta måste den nye rektorn ta tag i.

För om det nu är så att BTH ska bli ännu mer tekniskt specialiserat än vad det är idag, kommer behovet av ordentlig PR och kontakt med det omgivande samhället också bli viktigare. Behovet av att förklara vad högskolan egentligen sysslar med, ökar med specialiseringen.

Tanken är ju att högskolan ska vara en öppen institution. Den ultimata akademien är en helt naturlig del i samhället - en puls.

I Blekinge är ett öppet förhållningssätt extra viktigt. Annars minskar effekten av högskolans verksamhet.

Sådant gör inte en regering mer benägen att höja anslagen.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons