1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ger jobb till regionen

Nyheter • Publicerad 22 mars 2013

Lite omtumlat, det är nog uttrycket för att beskriva reaktionerna på Kallinge igår. Spekulationerna om framtiden för F17 har florerat under så lång tid att man må förstå det.

På den här sidan har vi skrivit om detta i närmare tio års tid utan gensvar.

Beskedet kom i rättan tid. Men ärendet fanns inte på några listor inför regeringssammanträdet under torsdagen. F17 visste inget om vad som var på gång, i alla fall inte enligt flygflottiljchefen Gabor Nagy. Han tar gårdagens besked som ett tecken på att regeringen åtminstone inte har för avsikt att lägga ner.

Men, som någon annan tillade i mungipan, osvuret är nog bäst.

Efter så många år har personalen blivit luttrad.

Uppe i flygledartornet firades det med tårta. Om man står där uppe så förstår man brådskan i ombyggnationen - somlig av utrustningen är från tiden då tornet byggdes.

Det har som bekant rapporterats mycket om F17 den gångna veckan. Jag tillåter mig i detta läge att spekulera en aning, och jag är helt övertygad om att situationen i Blekinge, inte minst varslet på Telenor i Karlskrona, har haft sin betydelse i det här brådskande beslutet.

Regeringen, låt oss säga finansminister Anders Borg (M) för att vara tydlig, har lyssnat på sina partikamrater, inte minst de moderata kommunalråden i Ronneby och Karlskrona, Roger Fredriksson och Camilla Brunsberg.

Det kommer att bli knepigt att gå in i nästa valrörelse redan som det är, med den situation som Blekinge befinner sig i. Ombyggnaden av F17 ger åtminstone en knuff i rätt riktning - något konkret att peka på. Projekten (för utbyggnaden kommer att ske i flera etapper, först ut är flygledartornet) ger arbeten under lång tid framöver.

Allt ska vara klart hösten 2017 - och det inbegriper hela paketet med hangarer (för hkp 14,15 och sjöfartsverkets helikopter), drivmedelsanläggning, transportplatta för C130 och C17, incidentplatta och flygledartorn.

Pengarna kommer att pytsas ut årsvis. Tornet kommer inte att vara klart till 31 december 2014, så det gamla tornet får dispens att fungera fram till det nya tornet är färdigt.

Så skönt att vi slipper att dra till Rosenbad med facklor och hötjugor, som jag skrev i måndagens ledare. Man vet aldrig vad framtiden bär med sig. Men just nu, just idag, kan vi glädja oss åt det här beslutet. Så: tack Anders Borg! Det här var väl behövt.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.