Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ger ingen nystart

Sverige har blivit ett mer segregerat land. Om detta råder knappast någon tvekan. I många städer finns i dag områden som präglas av stora utmaningar: hög arbetslöshet, låg utbildning och sociala problem.
Nyheter • Publicerad 26 april 2013

Den etniska dimensionen går inte att dölja. Flera områden domineras av personer med utländsk härkomst, som har svårt att komma in i samhället. Samtidigt är problemen stora även i många utflyttarbygder, dit få personer har invandrat. Hur har det blivit så här?

Förklaringarna är många. Hög arbetslöshet, kombinerat med en stel arbetsmarknad gör att många fastnar i utanförskap. Att hjälpa en stor mängd invandrare att komma in i det svenska samhället är en ovan utmaning, där vi i Sverige ännu famlar oss fram.

Annons

De lösningar som krävs för att lyfta utanförskapsområdena är samma som kan lyfta landet som helhet. Högre kvalité i skolan, en flexiblare arbetsmarknad och ett företagsklimat som får näringslivet att blomstra. Helt enkelt att ge folk goda möjligheter till ett jobb och en egen försörjning. Och visst arbetar regeringen för detta. Men samtidigt föreslår de nu att dessa områden ska gynnas genom särregleringar och särskilda subventioner. Det kan aldrig vara en bra strategi.

Nystartszoner kallas det förslag som nyligen lämnats på remiss till lagrådet. Idén är att företag i områden med låg arbetslöshet och låg utbildning ska subventioneras, för att på så sätt skapa jobb. Varje zon är tänkt att omfatta ett fåtal bostadsområden och de ska upprättas i flera städer, bland annat Ronneby och Karlskrona skulle troligen få nystartszoner.

Förslaget är i grunden ett feltänk. Särregleringar och undantag riskerar att spä på motsättningar och än mer isolera utsatta grupper. Dessutom är problemet sällan att områdena saknar företagsamhet, tvärtom. Däremot är det alltför få som lyckas få jobb längre bort från där de bor.

Förslaget är dessutom en mardröm av byråkratisk detaljreglering. Företag i nystartszonerna ska slippa betala arbetsgivaravgift, men bara om företaget har färre än 50 anställda, är nystartat och minst en fjärdedel av arbetskraften arbetar i zonen. Efter fem år halveras subventionen, efter ytterligare två år tas den bort helt. Det krångliga upplägget öppnar för fusk, och kommer att kräva omfattande kontroller.

Hela idén bakom nystartszonerna är felaktig. Dra tillbaka förslaget och fundera på hur arbetsmarknad och näringsliv kan bli bättre - i hela Sverige.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons