1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gärna mer EU i riksdagen

KRÖNIKA || Tack och lov för EU-debatter, det säger jag bara. När den inrikespolitiska debatten går på tomgång, verkar det som om partiledarna i Sveriges riksdag lever upp när de får tillfälle att rulla ur de invanda spåren och byta perspektiv.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2014
EU-debatt i riksdagen
EU-debatt i riksdagenFoto: PONTUS LUNDAHL / TT

Plötsligt diskuteras ideologiska frågor, och man kan få höra de mest intressanta saker kläckas från pulpeterna. Så var det i gårdagens partiledardebatt om EU. Slutsats: fram för mer EU-debatt i Sveriges riksdag!

Anförandena var i sig tämligen förutsägbara. Men i replikskiftena blev det intressant. Socialdemokraternas Mikael Damberg (som hoppade in istället för Stefan Löfven som inte sitter i riksdagen) fick det hett om öronen.

Han förnekade ihärdigt att S vill införa EU-skatter. Men, om man inte minns vad S har sagt, så räcker det med en kort sökning på nätet. I mars förra året lanserade Magdalena Andersson en skatt på finansiella transaktioner i EU, den så kallade Tobinskatten. Något som istället för att bli effektivt, får placerarna att fly till något annat ställe.

Att Socialdemokraterna är högst splittrade när det kommer till EU blev också tydligt när Damberg själv höll ett passionerat anförande om betydelsen av EU. Detta medan hans partikollega Marita Ulvskog, som är förstakandidaten på listan, sade senast häromkvällen att hon skulle röstat nej till EU om det hade varit omröstning idag. Det hade han uppenbara problem att försvara.

Andra saker som diskuterades flitigt under gårdagens debatt var den så kallade lex Laval (se mer om detta i ledaren här intill). Här befinner sig märkligt nog alla svenska oppositionspartier på samma linje.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna gör gemensam sak och vill att fackens rätt att strejka ska hållas högre än rätten att flytta och arbeta på annan plats i EU än där man själv är född. Detta är ju ytterst märkligt.

För övrigt måste man ju undra vad Jimmie Åkesson har för världssyn. Han tycker att EU påtvingar andra länder "sina" värderingar. Som exempel tar han ett medlemsland, Ungern. Ett land som har en oroväckande inrikespolitisk utveckling, vilken går helt emot vad landet en gång skrev på när de gick med i EU.

Visst är ett medlemskap frivilligt, men det förpliktigar faktiskt till att man håller sig till demokratiska spelregler. Men det har visst Åkesson något bestämt emot.

Detta säger mer om hans uppfattningar än något annat!

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.