1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fullt krig i försvaret

Nyheter • Publicerad 2 mars 2013

Man blir allt mer konfunderad när man försöker följa försvarsfrågorna. En sak är säker; det är inte försvarsministern Karin Enström (M) som bestämmer över Försvarsmakten, FM, det är finansminister Anders Borg (M). Försvarsministern är Borgs budbärare med de konsekvenser det får för och personalens och allmänhetens förtroende.

Nu har FM:s, för tillfället högste chef, Jan Salestrand lämnat över underlaget för den framtida ekonomin 2015-2025. Men redan innan han hann lägga fram sin rapport aviserade Enström hårdare tag. Hennes kritik var inte nådig. I en debattartikel i Dagens Industri kräver hon bättre styrning av FM framöver.

Det måste i logikens namn innebära att hon anser att den hittillsvarande styrningen inte varit tillfyllest. Just nu sköts den av en tillförordnad överbefälhavare eftersom ordinarie ÖB, Sverker Göransson är sjukskriven på grund av utmattning.

Om vi lämnar dagsläget därhän så kan man verkligen fundera över turerna bakom de stängda dörrarna i Försvarsdepartementet, FÖ. Karin Enström verkar oerhört störd och världen har väl aldrig hört talas om en överbefälhavare som sjukskrivits för utmattning! Hur ska man då kunna leda försvaret, oavsett om det gäller en vecka eller ens ett par dagar.

Om nu Anders Borg, Karin Enström & Co vill bli av med Sverker Göransson kunde han väl få lämna sin post "av personliga skäl" eller något annat mera luddigt men oantastligt skäl för att slippa reda ut Moderaternas nya försvarspolitik. Att FM och FÖ inte är överens behöver man inte vara "kremlolog" för att inse, men vart ska detta ta vägen?

Det började med Anders Borgs chockbesked i Almedalen i Visby 2007 då han meddelade att försvaret skulle spara fyra miljarder. De fem åren sedan dess har varit ett virrvarr av besked och motbesked. Skulle Visbykorvetterna få sina luftvärnsrobotar eller inte? Hur blir det med ubåtarna? Klarar det nya rekryteringssystemet försvarets behov? När kommer hangarerna på F 17? Ska vi ställa pansar på Gotland? Hur ska Jas Gripen finansieras? När kan bristerna i materialförsörjningen åtgärdas?

Svaret på den sista frågan gav Karin Enström igår: skjut upp. Det är som när kommuner tar time out från underhåll: det är att skjuta sig själv i foten. Det kommer ont efter.

Det sorgliga strulet fortsätter: Odenberg avgick. Tolgfors avgick. Göransson sjukskrev sig. Enström är sarkastisk. Salestrand är förvånad.

Svensk försvarspolitik liknar en dokusåpa.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.