1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Frisk eller sjuk demokrati? Du väljer!

Nyheter • Publicerad 23 april 2002

Den 15 september kommer tyvärr många röstberättigade svenskar att välja att inte delta i valet. De väljer att ställa sig utanför ett av de viktigaste instrumenten för en levande och vital demokrati. De väljer att så ringakta något som människor i andra, mindre lyckligt lottade länder, är beredda att offra sitt liv för, att de inte ens deltar. Varför?

På Himmelska Fridens Torg i Peking slaktade kommunistdiktaturen kallblodigt unga människor som bara krävde sin rätt att fritt uttala sin politiska mening.

Överallt i världen där tyranner förkväver det fria ordet och rätten att göra sin röst hörd, finns människor som är beredda att riskera livet för att försvara de demokratiska värderingarna. Detta har vi inte behövt göra i Sverige.

Är det för att demokratin ses som något självklart som man inte värderar den tillräckligt för att ens delta i processen? Eller är det det så kallade politikerföraktet som är orsaken till att man väljer att inte rösta?

Det är fel att skära alla politiker över en kam och det är fel att förakta alla de ambitiösa, samvetsgranna och hårt arbetande politiker från alla partier som sliter för att strukturera vårt samhälle och få det att fungera. De flesta av dem gör det dessutom på sin fritid! Och de flesta av dem tror på vad de gör. De är hederliga och de är värda respekt. De är åtminstone värda att vi tar oss till vallokalen och talar om för dem vad vi tycker om deras sätt att representera oss.

Valet den 15 september handlar om detta. Om demokratins vitalitet och livskraft. Var rädd om den! Gå inte på snacket om att alla politiker är lika och att det ändå inte spelar någon roll vad man röstar på. För det spelar en väldig roll!

Det spelar mycket stor roll vilken politik som förs under de kommande åren. De som till exempel tror att Sverige mår bäst av en socialdemokratiskt regering, måste visa det genom att ge socialdemokraterna tillräckligt med röster för att de skall kunna driva sin politik tillsammans med det lika populistiska vänsterpartiet och därmed slå undan benen för den enskilda individen och hennes rätt att själv välja exempelvis vård, skola eller omsorg. Vänsterpartiet som ju i sitt manifest lovat en slakt på de privata alternativen som i stället skall återgå i kommunal och statlig regi.

Personligen tror jag att det vore mycket olyckligt för Sverige med en socialistisk stopppolitik, med otydlighet och obeslutsamhet i skolfrågan, med oförmågan att stimulera företagande och tillväxt. Därför kommer jag att utnyttja min rösträtt för att bidra till att Sverige får en stark icke-socialistisk regering med liberal tyngdpunkt - en politik som kombinerar respekten för den individuella friheten med ett socialt engagemang och ansvar med de mindre lyckligt lottade i vårt samhälle.

Vad du än tycker och vem du än är - jag hoppas att vi ses i vallokalen den 15 september!

Folkpartiet Liberalerna

Olofström

Kandidat till riksdag,

kommun och landsting

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.