1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fries är kritisk mot sitt parti

Nyheter • Publicerad 29 september 2010

Socialdemokratin måste tänka om. När tiderna ändras måste partierna följa med. Det går inte att harva vidare gamla hjulspår och dessutom strunta i vad partiet ville från början. Väljarna måste ha upplevt veckorna före valet som en enda auktion. När alliansen sa så och så många miljarder bjöd socialdemokratin över. Det handlade hela tiden om pengar och de viktiga frågorna om social utstötthet, missbruksfrågor och segregation försvann helt i valrörelsen.

Det som gör den analysen är Socialdemokraten Björn Fries när jag träffar honom i Stockholm. Man skulle kunna tro att han är bitter över valet och valrörelsen hemma i Karlskrona, men icke. Däremot är han naturligtvis kritisk mot de slutna rummens beslutsprocesser och hur allt inom partiet styrs av en liten krets.

Hans kritik av processerna gäller främst Socialdemokraterna, men han misstänker att det ser likadant ut i de andra partierna också. Om man inte går på alla möten och följer den hierarkiska gången har man ingenting att hämta. Det är en liten elit som styr allt, inte öppet men bakom kulisserna.

Det fick han ju erfara när han inte kom i fråga då vallistorna skulle fastställas, trots att han är en välkänd person med stort förtroende hos allmänheten. Det visade inte minst alla personkryssen. Hade bara Karlskrona räknats hade han kommit in i riksdagen med god marginal; 12 procent av rösterna. Det om något säger ju vad karlskroniterna hade velat, inte det som partiet hade bestämt.

- Och när lyssnade politikerna på väljarna? Tvärt om talar partiet om vad de ska tycka och sedan bör rösta efter. När var fullmäktigeledamöterna i Kungsmarken till exempel och pratade med dem som bor där?

Samma sak är det i Stockholm där skillnaderna mellan olika områden är slående. Så är exempelvis arbetslösheten på Östermalm 1 procent, medan den i vissa förorter är över 50 procent. Det var ingen som pratade om sådana klyftor.

Jo, visst har klyftorna ökat men det beror inte på att de som hade det mindre bra har fått det sämre, utan att vi som har jobb har fått det så mycket bättre.

- Problemet är ju att ingen räknar på vad klyftorna kostar. Vi skulle ha mycket lägre skatt om vi gjorde aktiva insatser för att lösa problemen i de marginaliserade områdena! Men så är det ingen som räknar trots det eviga pratet om pengar.

Engagemanget för frågor kring missbruk och utsatthet är obrutet och jag tror att Björn Fries faktiskt hade gjort stor nytta i riksdagen, men det trodde inte Socialdemokraterna hemma i Karlskrona.

Han är inte rädd för att han ska kallas hämndlysten, han har redan lagt det där bakom sig. Men han oroas för att Socialdemokratin glömt sitt engagemang för svaga och utsatta. De som företrädde partiet förr var kloka, ofta bildade personer. Nu handlar det mer om den egna försörjningen.

Idag finns närmast ett förakt för kunskap och utbildning inom Socialdemokratin och lämnar man politiken för att skaffa sig andra erfarenheter så ”ska man inte komma tillbaka och tro att man är någon”.

Alliansens ledare omger sig dessutom med högt utbildade personer som vet vad de talar om och då måste Socialdemokratin inse att det inte bara handlar om att vara flitig besökare på S-föreningarnas möten eller fackets sammankomster. Det är andra tider nu.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.