1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fridolin glömde lokalpolitiken

KOMMENTAR Tre av fyra skolor i Sverige har en undermålig inomhusmiljö, med dålig luft och stora temperaturskillnader. Vissa är också drabbade av fukt.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2013

På Säveskolan i utkanten av Visby presenterade Miljöpartiet i går en storsatsning för att rusta upp gamla skollokaler. Genom ett riktat avdrag ska staten lägga 1,5 miljarder kronor på renoveringar.

Att språkröret Gustaf Fridolin förlagt presskonferensen på just Säveskolan var ingen tillfällighet. Skolan byggdes 1971 men inomhusmiljön dömdes redan 1995 ut som olämplig. Ändå är skolan ännu i drift. Fridolin glömde dock en liten detalj. Gotland styrs av en rödgrön majoritet.

Ansvaret för Säveskolans inomhusmiljö ligger, bland annat, på de miljöpartistiska lokalpolitikerna.

Skolan är, i första hand, en kommunal uppgift som inte ska detaljstyras från riksdagen. När nationella politiker gör riktade satsningar får det nästan alltid oönskade effekter.

De politiker som gjort hemläxan och rustat upp sina skollokaler kommer gå lottlösa ur Miljöpartiets satsningar, medan de som låtit skolorna förfalla kan kamma hem miljonsubventioner.

Vilka signaler skickar det?

Oansvariga lokalpolitiker ska bestraffas av sina väljare, inte motta gåvor från riksdagen.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.