1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fp fortsätter på kravlinjen

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2003

I går kom de borgerliga med sina alternativbudgetar, alla med inriktning på tillväxt. Slående är att moderaterna är återhållsamma med sina skattesänkningskrav, de som ledde till partiets sensationella förluster i senaste valet. I stället är det folkpartiet som har de största kraven på skattesänkningar och rycker åt sig skattesänkningsinitiativet.

Partiet fortsätter på krav- och arbetslinjen och säger att socialbidragen ska avskaffas och ersättas med en dagpenning. Det ska finnas jobbkontor dit man går som arbetslös. Där ska man erbjudas ett jobb innan det kan bli tal om bidrag.

Vidare vill fp strama åt reglerna för sjukpenning eftersom man annars inte kommer att få bukt med de skenande kostnaderna. Det ska inte bli så lätt att få sjukpension. Bidragsmentaliteten måste ersättas med krav efter förmåga.

Folkpartiet vill också ändra i arbetsrätten.

Allt för att få ut fler i arbete och öka tillväxten. Minst 60 procent ska vara sysselsatta i varje stadsdel, sätter partiet som mål och det är väl en vink om att hjälpa in människor från invandrarstadsdelar på arbetsmarknaden. AMS vill man avveckla.

I övrigt är det kända krav som sänkt förmögenhetsskatt. Däremot tror man inte på sänkt bolagsskatt. De pengarna går bara till utländska ägare.

Moderaterna har som sagt dragit ner sitt förslag om 130 miljarder i sänkta skatter till mer rimliga 20 nästa år och 45 året därpå. Fp vill sänka med 34 miljarder redan nästa år.

Det är kanske en aning våghalsigt förslag folkpartiet kommer med beträffande välfärden.

Att ställa krav finns det onekligen stöd för i opinionen där allt fler oroas av hur sjukpenningen tar resurser från andra angelägna behov.

Till och med Riksförsäkringsverket talar ju i dag om en "förskjutning av värderingarna", vilket i klartext betyder att inte alla är sjuka som är sjukskrivna. Men här finns det nog fortfarande många "kramare" och restriktioner får givetvis inte gå ut över de genuint sjuka utan bara över missbrukarna.

Den sittande regeringens recept för att göra folk friskare, den tredje veckan betalad av arbetsgivaren, avvisar fp med all rätt. Det är ett illusionsnummer. 300 miljarder kostar sjukersättningen i dag. Det är lika mycket som sju-åtta försvarsmakter.

Vi har ett mellanår framför oss och än så länge är det profilering som gäller. Partierna knuffas för att hamna främst inom borgerligheten, att få mest uppmärksamhet.

Nästa gång måste man prata ihop sig bättre inför det regeringsskifte som Maud Olofsson i går sa redan har påbörjats .

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.