1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Förnekar allt han beskylls för

Nyheter • Publicerad 11 november 2003

- Jag tar inte emot Paksas förrän han säger sanningen!

USA:s president George W Bush skulle om ett par veckor ha tagit emot besök av Litauens president Rolandas Paksas, men så blir det inte. Skandalen kring president Paksas, har i ett slag ökat intresset i USA, eftersom många litauer finns där, men också i Litauen, där mångdubbelt fler än vanligt ser på tv och köper tidningar, för att läsa allt om "Paksas och maffian".

Vid årsskiftet valdes Paksas till Litauens president på fem år. Han har efteråt deklarerat att han fått motsvarande fyra-fem miljoner till sin kampanj, men tittar man på vad han gjorde, så måste den ha kostat mer än 40 miljoner.

Varifrån kom dessa pengar?

Under valkampen skrevs inte ett ont ord om Paksas i de stora tidningarna. Misstanken föddes att deras tystnad köpts. Paksas flög kors och tvärs i helikopter och han såg till att ett specialnummer om honom, i en av landets boulevardtidningar, vars upplaga normalt är 50 000, spreds i 300 000 exemplar över hela landet. Listan på spektakulära, och dyrbara, kampanjinslag kan göras lång, och den fick en del att undra.

Presidenten samlar ett antal rådgivare omkring sig i sitt kansli och förvåningen blev ännu större, när en traktorförsäljare från landsbygden blev hans säkerhetsrådgivare, en man utan varje erfarenhet på området.

Paksas finanisär är ryss och heter Jurij Borisov, ägare till ett helikoterföretag, och när han gjordes till litauisk medborgare genom ett beslut av presidenten själv, blev det skandal. Nu sägs att Paksas lovat Borisov att bli hans säkerhetsrådgivare, men efter den skandalen vågade han inte utmana opinionen, utan anställde traktorförsäljaren i stället, enligt uppgift en bekant till Borisov.

För två veckor sedan briserade så bomben. Chefen för Litauens säkerhetspolis fick besked av presidenten, att han skulle bli ambassadör i Spanien. I ett avskedstal till parlamentet lade så den blivande ambassadören fram inspelningar av samtal mellan Borisov och andra personer, som avslöjade hela affären.

Borisov blev nämligen gravt förtörnad, när han inte fick bli Paksas närmaste man. Han talar om sitt avtal med presidenten och hotar att kräva pengar tillbaka, om presidenten inte håller sina löften.

I bakgrunden finns flera konstigheter. Bland annat figurerar ett brottsorganisation som heter 21:a århundradet. Det är ett internationellt syndikat, som sysslar med vapenhandel, och det sägs vara nära knutet till Borisov. Det har också sagts att Borisovs företag varit inblandad i affärer, där man smugglat helikopterdelar till Ryssland, där man sedan byggt helikoptrar, som sålts till Sudan, trots embargot på vapenförsäljning till det landet.

Meningen var också att chefen för 21:a århundradet, Anzor Aksentev Kikalisjvili, skulle få litauiskt medborgarskap även han, för att lättare kunna delta i privatiseringen av statliga tillgångar.

När den avgående säkerhetschefen hållit detta tal, brast alla fördämningar. Plötsligt var tidningarna och tv fulla av allt det som man tydligen vetat hela tiden. Det må väl vara ett hälsotecken, om man än kan kritisera medierna för att de tidigare tigit, köpta eller inte köpta.

Parlamentet ändrade till och med konstitutionen så att framläggandet av bandupptagningar och videoinspelningar inför parlamentet, kunde sändas direkt i tv.

Dessutom sägs det att det fanns ett "uppdrag" att mörda den nye ambassadören, när han anlänt till Spanien.

Sant eller osant? Litauen kokar av upphetsning och många kräver Paksas avgång. Till och med katolska kyrkan, som annars inte lägger sig i politiken, har gått ut och sagt några väl valda ord om moral och värdet av sanning.

Paksas själv då? Han förnekar allt. I ett tal i litauisk tv i går kväll sa han att han inte tänker avgå, men han har avsatt traktorförsäljaren och ska "reformera hela sitt kabinett".

Två olika utredningar är tillsatta och de ska lägga fram sina rapporter den här veckan. Vi avvaktar med spänning resultaten.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.