"Förenklad bild i BLT"
REPLIK || Angående ledaren , Sylvia Asklöf Fortell blir vi utpekade som försvarare av vänsterextremt våld: Janne Josefsson pekar i sitt reportage på att det finns en tolerans mot vänsterextremt våld i Sverige. Professorer på Södertörns högskola har sorgligt svårt att hålla rågången klar mellan sin egen forskning och sina personliga åsikter.
Det blir därmed tydligt att Asklöf Fortell inte har brytt sig om att läsa den artikel på DN debatt som Uppdrag Granskning hänvisar till.
I vår DN-artikelvar vi kritiska till förslag som nyligen presenterats av den statliga utredningen om våldsbejakande extremism (SOU 2013:81). Vår artikel handlade om myndigheters ”förebyggande åtgärder” gentemot unga människor som inte har begått politiskt motiverade våldsbrott – men som intresserar sig för ideologier som delas av grupper där våldsmetoder förekommer.
Den mening som citerades i TV ingår i ett resonemang om att demokratiska värderingar aldrig kan främjas av att myndigheter misstänkliggör ungdomar som engagerar sig för just demokrati och mänskliga rättigheter.
Våra kritiker finner det graverande att vi i vår DN-artikel enbart använde exempel på högerextremt våld. Enligt den märkliga logik som Uppdrag Granskning och BLT följer, visar vi därmed tolerans mot extrema vänstergruppers våldshandlingar. Inget kunde vara mer fel. Ingen av oss har i något sammanhang uttryckt stöd för politiska våldsmetoder.
Journalister, offentliga utredare och forskare har ett ansvar i att bidra till ett offentligt samtal som bygger på seriös kunskapsinhämtning och analys, utan att förlora sig i grova förenklingar.
Deltagarna i det samtalet måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt: den som kritiserar ett förslag om att ungdomar engagerade i antirasism ska utsättas för statliga åtgärdsprogram är inte automatiskt också förespråkare för vänsterextremt våld.
Joakim Ekman, professor i statsvetenskap, Södertörns högskola
Adrienne Sörbom, docent och lektor i sociologi, Södertörns högskola
Håkan Thörn, Professor i sociologi, Göteborgs universitet
Mattias Wahlström, filosofie doktor i sociologi, Göteborgs universitet
Magnus Wennerhag, filosofie doktor i sociologi, Södertörns högskola
Svar: Nej, jag måste helt ärligt erkänna att jag inte hade läst artikeln i DN när jag skrev texten. För mig räckte det mer än väl att höra de svar som Magnus Wennerhag gav på Janne Josefssons frågor i Uppdrag Granskning för att jag skulle reagera.
Wennerhag menar, att man måste skilja på vänstergrupperingarnas retorik och praktik och vilka "mål" de strävar efter. Men praktiken är ju oerhört tydlig, det var ju det hela programmet gick ut på.
Efter att jag har läst artikeln kan jag inte annat än att ännu mer ifrågasätta debattörernas förhållningssätt. Artikeln ägnar sig i princip åt att kritisera varför samhället ska ha synpunkter på ungdomars politiska engagemang, då det i sig kan radikalisera ungdomarna. Sen kommer det:
Detta gäller främst den i utredningen utpekade ”autonoma vänstern”, vars ideologi präglas av krav på mer demokrati och bättre villkor för underordnade grupper som invandrare, kvinnor och HBTQ-personer.
Det må vara taget "ur sitt sammanhang", men om inte det betecknar vad debattörerna verkligen tycker så får man ju säga att det är en oerhört olycklig slump av ordkombinationer som slunkit igenom i artikeln.
Sen får jag väl slutligen tacka för att professorerna, speciellt Adrienne Söderbom och Mattias Wahlström, valde att trots allt replikera till BLT. Detta då ni betraktar oss som "lokalblaska" och "landsortsblaska" enligt er e-postkonversation som ni, kanske omedvetet, delade med er av till oss.
Är det den synen på pressen som råder vid Södertörn där man utbildar journalister?
Intressant.
Sylvia Asklöf Fortell