1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

FN bör leda återuppbyggnaden

Nyheter • Publicerad 4 april 2003

Den amerikanske utrikesministern Colin Powell befinner sig mitt under brinnande krig på resa i Europa. Han har varit i Ankara och utverkat att förnödenheter ska få transporteras på turkiskt territorium till norra flanken i Irak. Han var dessutom i Bryssel i går. Ärendet var att diskutera EU:s roll i återuppbyggnaden av Irak efter krigets slut.

I går höll dessutom Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder ett tal, en så kallade regeringsförklaring, vari han slog fast att enligt Tysklands uppfattning ska irakiernas integritet säkras, de ska bestämma om sin framtid själva och de ska själva förfoga över sina tillgångar i form av olja. Utan att öppet konfrontera USA gjorde Schröder ändå klart att det bör bli FN som leder kampen mot terrorismen i världen. Han ville också att EU snabbar på processen mot en gemensam säkerhets- och utrikespolitik - den som gjort sådant fiasko i Irakkrisen och Balkankrisen - och att man bygger upp en EU-styrka som kan göra tjänst tillsammans med FN-trupp.

Powells rundresa antyder möjligheten av en kursändring i USA. De allierade britterna har genom Tony Blair kraftigt betonat just det att det inte får bli tal om en längre ockupation. I underhuset sa han i förrgår att "Irak ska inte styras av amerikaner, britter eller någon annan. Det ska styras av irakierna själva, för första gången på decennier. "Den brittiske utrikesministern Jack Straw har till yttermera visso kategoriskt avvisat att Storbritannien skulle göra gemensam sak med USA mot Syrien. Straw pekar på hur avgörande det är att lösa krisen mellan

Israel och Palestina.

Men amerikanerna har redan utsett en amerikansk "guvernör" efter modell från Japan 1945 och tänker sig en övergångsregering med amerikanska ministrar och tre års ockupation. Mot det reagerar exilirakierna i Sverige med kraft. Irak har kompetens nog och vill inte ha fler militärregeringar, säger de.

Mötet i Bryssel gav inte mycket för Powell. EU vill att FN får kommandot men USA kan på sin höjd tänka sig att Nato får en roll och FN en biroll. Den amerikanska aversionen mot FN består. Världsorganisationen upplevs som en svikare.

Klyftan mellan Europa och USA består alltså, och vad lika illa är: en klyfta finns också mellan de allierade just som kriget ser ut att gå in i sin avslutande fas. Det brådskar alltså att komma fram till en lösning innan man står inför fullbordat faktum. Kanske tyder Powells turné på att USA trots allt inte avvisar FN:s och EU:s krav på inflytande och att man är beredd att lyssna till Blairs krav om att äntligen agera i Mellanösternkonflikten, vars lösning hör till förutsättningarna för en varaktig fred i området. Det skulle förbättra prognoserna för en demokratisk utveckling om det blev FN och inte USA ensamt som leder återgången till fred. Kanske har även George

W Bush insett det.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.