1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fler resultat hade behövts

Nyheter • Publicerad 27 februari 2013
Ren taktik. Partistrategerna räknar kallt med att bilderna från Maramö når mängder av väljare. Det är en vinst i sig.
Ren taktik. Partistrategerna räknar kallt med att bilderna från Maramö når mängder av väljare. Det är en vinst i sig.Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Allianspartierna gjorde sitt bästa för att spela ner förväntningarna inför Maramömötet som avslutades igår med en presskonferens. Som arbetsmöte gav det väl det som var förväntat, nämligen en inledande taktik inför valet 2014.

Men ska man mäta med den måttstock som Annie Lööf (C) själv lade ut i somras, nämligen att gjuta nytt liv i alliansen och få tillbaka glöden, så föll Maramö helt enkelt kort. Det var ett arbetsmöte, inget mer.

Självklart skadar det aldrig att partiledare träffas och ägnar sig åt vad man i det allmänna arbetslivet kallar team-building, alltså att vårda sitt arbetslag. Men risken är stor att de 60 journalisterna som samlas på plats och trampar runt i snön lätt börjar gå på tomgång.

För att inte tala om opinionsbildare och representanter för oppositionen, vilka mer än gärna skriker om fiasko så fort de får tillfälle.

Men det är exakt som vi skrev i måndagens ledare. Det hade behövts något verkligt konkret ur det här mötet för att inte mediedramaturgin om ett misslyckande skulle dra igång och bli självspelande. Tyvärr är fem arbetsgrupper och ett konvent inte tillräckligt för att väcka en känsla av att något nytt är på gång inom regeringskvartetten.

Arbetsgrupperna var ett förutsägbart drag. Allianskonventet, en sorts fyrpartikongress, nästa sommar är naturligtvis bra för att markera inriktningen, men en regeringsplattform kräver innehåll utöver en aldrig så välkommen enighet.

Sen är det alltid bra med gemensamma bilder på partiledare som har trevligt. Man ska inte underskatta bildens makt. Den som har roligast vinner, sade ju Maud Olofsson (C), "alliansens moder" mycket riktigt. Partistrategerna räknar helt korrekt med att etermedier, kvällstidningar och rikstäckande dagstidningar når en betydande krets av väljare.

I alla fall en betydligt större krets än de skribenter som på mikrobloggen twitter i går ägnade sig åt att göra sig löjliga över mötet.

Man kan förutom detta göra ytterligare en observation. Stefan Löfven, Socialdemokraternas ordförande, har öst galla över Maramömötet. Han har nästan gått på Annie Lööf personligen för att hon tagit hem pressen till sitt föräldrahem.

Det ser aldrig bra ut att ösa galla över folk som har trevligt.

Det vittnar om en bitterhet och en småsinthet som inte är särskilt klädsam.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.