1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ett svartvitt meningsutbyte

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2003

Hån mot medborgarna eller löfte för framtiden? Sällan är rågången mellan de olika åsikterna så skarp som den var i gårdagens riksdagsdebatt om EU-konventet.

Miljöpartiet och vänstern hade bara kritik att komma med och både vänsterns Lars Ohly och miljöpartiets Ulf Holm avslutade sina litanior med att kräva en folkomröstning.

Det bör vi nog akta oss för. Om många tyckte att eurofrågan var besvärlig och svår att sätta sig in i, vad är då inte EU:s konstitution?

Utrikesminister Laila Freivalds gjorde här sitt "jungfrutal", för den här omgången, kanske man ska tillägga. Hon fick det hett om öronen, både från vänster och höger, efter de inledande välkomstfraserna.

Mest kritik fick regeringen för att man stöder förslaget om en vald "president". Freivalds gjorde sitt bästa för att försöka förklara hur regeringen ser på den funktionen. Det är en ordförande, någon som överblickar processerna och underlättar arbetet, olja i maskineriet helt enkelt. Men eftersom det inte finns något ord som exakt motsvarar den betydelsen av ordförandeskapet har det engelska ordet "president" givit fel associationer. Mot detta må man invända att ordföranden visst har inflytande över en organisations verksamhet. Fråga till exempel Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska Naturskyddsföreningen. Nog spelar ordföranden en lika viktig roll som en "president".

Den andra punkten där det riktades tung kritik mot förslaget, är unionens möjlighet att kunna ta på sig nya områden, besluta om sådant som tidigare inte legat på EU:s bord. Det skall dessutom kunna tas som majoritetsbeslut, inte ens enhällighet krävs. Det är en berättigad kritik. Det uppfattas naturligtvis som ett kryphål, ett sätt att ändra innehållet i fördraget, utan att ändra själva fördraget. Det finns det all anledning att fundera ytterligare på.

Kristdemokraterna vill inte att den så kallade regionkommittén ska få status som EU-institution ännu. Visst ska den det. Regionernas arbete, vare sig de är stora eller små, är något som stöttas och uppmuntras livligt av EU:s övriga institutioner. Det är ett sätt att verkligen markera regionernas betydelse i det europeiska samarbetet.

Bra är också att den så kallade subsidiaritetsprincipen (närhets-) kan testas i EG-domstolen. Alla beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå. Den som anser att ett beslut tagits på fel nivå, kan begära att en fråga prövas av domstolen. Det är utmärkt att EG-domstolen på så sätt kan fungera fullt ut som författningsdomstol.

Frågor kring EU-konventet återkommer i höst och vinter. Statsminister Göran Persson sa i partiledardebatten att processen inte kommer att klaras av under Italiens ordförandeskap detta halvår. Man behöver våren också. Allt måste dock vara klart innan maj månad, då de nya EU-staterna blir medlemmar.

Frågan sköts nu av riksdagens konstitutionutskott (KU) som ska behandla regeringens skrivelse, tillsammans med de motioner som väckts. Motionstiden utgår i morgon. Kammaren kommer enligt planerna att behandla KU:s betänkande om en månad. Då vet vi var Sveriges riksdag står. Laila Freivalds lovade i går att följa riksdagens beslut.

- Politiken formas i parlamentet och drivs av regeringen.

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.