1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ett löfte för att mota Fi

KRÖNIKA || Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven var gäst i Ekots lördagsintervju i lördags. Det var sannerligen upplysande.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2014
Stefan Löfven.
Stefan Löfven.Foto: BjËrn Larsson Rosvall / SCANPIX

Det finns en fråga som har harvats runt i socialdemokratin under mycket lång tid - nämligen att alla offentliganställda inom vård och omsorg ska ha rätt till full tjänst. I dag är deltidsanställningarna utbredda, och har varit det sedan anno dazumal. När jag själv jobbade inom demensvården i Kristianstad i början på 90-talet var det väldigt vanligt.

Att alla ska ha rätt till heltid, ja till och med ha det inskrivet i sitt kollektivavtal, tycker Stefan Löfven är en av de viktigaste frågorna att driva inför valet. I detta är han förstås överens med Kommunals ordförande, som var i Ekots lördagsintervju häromveckan.

Ja, det låter ju bra. Men upplever de kommunalanställda själva detta som ett starkt behov? Vill de det? När Kommunals ordförande fick den frågan häromsistens, menade hon att det kan ju bli så i framtiden.

Sedan menade hon, att bestämmelserna för vad en fulltid innebär borde förändras, och sänkas. En fulltid inom omsorgen borde alltså vara kortare än normala arbetstagarveckor.

Det skulle ju förvisso vara ett sätt att lösa det. Men det totala antalet timmar måste ju ändå arbetas, så det skulle krävas fler händer och fler anställningar.

Nu fick inte Löfven den frågan i lördags - men hur är det tänkt att detta ska finansieras? Anställningar av den graden handlar inte om småbelopp utan riskerar att bli en kostnadspuckel som vältras över på kommuner och landsting.

Återigen, alltså, skulle alltså staten lägga på kostnader på lokala enheter och räkna med att de löser problemet.

Det finns en irriterande tendens från statens sida att inte respektera det lokala självbestämmandet. Trots att jag är för lov (lagen om valfrihet) är jag kluven till tvångsinförandet av reformen, eftersom varje kommun trots allt har en rätt till självbestämmande.

Problematiskt nog verkar det som om kommunerna själva har allt svårare att hävda den rätten.

Löfven borde noga få förklara hur han har tänkt sig att finansiera sitt vallöfte om rätt till heltid.

En reform som för övrigt hänger samman med problematiken med delade turer, också en fråga som ofta är på dagordningen.

Eller är Löfvens löfte egentligen bara ett vallöfte för att mota uppstickarpartiet Fi i grind?

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.