1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ensamma tar vi inte täten

KRÖNIKA || Jag sysslar inte med EU-politik, utan med inrikespolitik, hävdade Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) när han i tisdags besökte Blekinge tekniska högskola och Telecom City i Karlskrona. Kanske kan man säga att det även är lokal- och regionalpolitik han sysslar med.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2014
Tillgången till bredbamd i Blekinge är nödvändigt för att lyfta IT-sektorn. Men för att företagen ska växa krävs även att resten av EU har kapacitet att utnyttja företagens tjänster.
Tillgången till bredbamd i Blekinge är nödvändigt för att lyfta IT-sektorn. Men för att företagen ska växa krävs även att resten av EU har kapacitet att utnyttja företagens tjänster.Foto: JESSICA GOW / TT

För de frågor som han talade om under sitt besök är i högsta grad framtidsfrågor för Blekinge. Under den senaste mandatperioden har han bland annat arbetat med bredbandstäckningen i Europa, höga roamingavgifter och onödiga hinder mellan länderna på den digitala marknaden.

Företagen på Telecom city är nästan alla beroende av dessa beslut. För att IT-företagen ska stanna kvar i Blekinge krävs att vi har ett bredband och en kompetens som håller högsta klass. För att de ska nå framgång krävs att även resten av världen är uppkopplad.

Ett EU-parlament som hellre slänger pengarna på jordbrukssubventioner än på forskning och nödvändiga investeringar är ett hot mot vår landsända.

Som vi tidigare påpekat på denna ledarsida ligger Blekinge tyvärr efter i den digitala utvecklingen. Bredbandstäckningen är sämre än i de flesta andra län. Med tanke på att regionen har satsat på just de digitala branscherna är det onekligen ett underbetyg.

Med stöd av EU:s digitala agenda har målsättningen satts att 90 procent av Blekingeborna ska ha tillgång till riktigt snabbt bredband år 2020. Med undantag för Olofström är den målsättningen inte ens i närheten av att lyckas. Och då lär även Olofström tvingas till stora investeringar i framtiden för att uppdatera sitt nät till framtidens krav.

Inför den kommande mandatperioden i EU är det flera frågor som är viktiga för IT-sektorn i Blekinge. Frågan om nätneutralitet, att teleoperatörer förbjuds att stänga av eller sakta ned viss trafik, ska slutförhandlas och antas. Tidigare har exempelvis videotjänsten Skype prioriterats ned av operatörer som har konkurrerande tjänster.

För små IT-bolag kan sådan diskriminering vara förödande. En sådan förändring stöttar i stort sett alla svenska partier. Däremot när det gäller att kunna ta in arbetskraft från andra länder är skillnaderna större. Socialdemokraterna sätter gärna upp nya hinder och krav.

Redan i dag är data- och it-specialister den största gruppen arbetskraftsinvandrare som söker sig till Sverige. För vår konkurrenskraft är det en fantastisk tillgång. Låt oss inte riskera den.

Erik Hultgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.