"En signal till Rousseff..."
KRÖNIKA || Mitt intresse för lagsporter begränsar sig till de stora mästerskapen, speciellt när det närmar sig final. Annat göre sig icke besvär. Alltså var det inte helt självklart att titta på den beramade matchen mellan Brasilien och Tyskland, men så blev det ändå.
Jag ser väl första halvlek, tänkte jag. Tji fick jag. Vid 5-0 fanns det ju inte en chans att gå och lägga sig. Jag insåg ju att jag bevittnade sporthistoria.
Genast har spekulationerna börjat rulla runt om huruvuda president Dilma Rousseffs möjligheter att bli omvald i höst har påverkats av Brasiliens förödande nederlag.
Rousseff är själv dotter av staden Belo Horizonte där matchen hölls. I oktober ska hon ställa upp till val för sin andra mandatperiod. Slagorden inne på arenan ropades mot henne - åtminstone enligt TV4:s rapporter. Politik och sport är sannerligen tätt sammankopplat i ett land som Brasilien - när själva folksjälen har blivit tillknusad får presidenten bära hundhuvudet.
Det populära uttrycket att sport och politik inte hör stämmer möjligen i den meningen, att sportens utövande inte ska påverkas av varifrån spelarna kommer. Allas insatser bedöms utifrån samma måttstock, oavsett om ishockeylaget kommer från Vitryssland eller fotbollslaget från Nordkorea.
Men alla stora mästerskap påverkas av cirkusen runt om kring det, eftersom det är så tacksamt för politiska ledare att slå propagandistiska mynt av det.
Eller så kan det, som sagt, bli alldeles tokigt.
Dilma Rousseffs presidentperiod (hon valdes hösten 2010, tillträdde 1 januari 2011). Hon har varit populär under sin tid som president, men de första sex månaderna kantades av en kaskad av ministeravgångar.
Hon var energiminister under förra presidenten Lula da Silva, och hon har under sin presidentperiod arbetat för att sänka de federala skatterna på energi och på basvaror som kött, mjölk, ris mjöl och så vidare.
Nu spekulerar inhemska medier alltså om Rousseffs framtid. Brasiliens historiska förnedring har skickat en varningssignal till Dilma Rousseffs regering, som fruktar att befolkningens dåliga humör kan komma att påverka förväntningarna på ekonomin (...) skriver dagstidningen Folha de Sao Paulo, citerad på BBC.
Vad ska då denna seger inte göra med den tyska ekonomin? Speciellt om de går och vinner hela kalaset?