En global glädjevåg
Räddningen undan stupet, USA-senatens ja till budgetöverenskommelsen, sände en veritabel glädjevåg över världen i går. Att förhandlingarna ledde till resultat i absolut allra sista stund fick omedelbart effekter på världens börser. I stort sett alla steg, med omkring 2 procent. Vid stängning hade OMXS-index (Stockholmsbörsen) stigit med 2,2 procent till 351,2.
Nu ska man nog ta det lite lugnt med glädjeyttringarna. Visserligen är allt annat än budgetkris i USA att föredra, men man ska inte glömma att omröstningen bara gett president Barack Obama och hans demokrater en frist. Han kunde för all del ta Air Force One, presidentplanet, tillbaka till sin julledighet på Hawaii, men problemen är inte över.
Enigheten i senaten, även om den var långt ifrån enhällig, gällde budgettaket. Republikanerna ville egentligen förhandla om ett större paket, men gick slut med på presidentens upplägg. Men innan första mars måste man ha kommit fram till en ny överenskommelse, denna gång kring budgetåtstramningarna på 600 miljarder dollar, ingen liten summa ens i ett stort land som USA.
Visst spelade överenskommelsen i USA stor roll för glädjeyran världen över, men inte bara den. Det långsiktigt mera glädjande är att ”produktionsindex” för industrin tycks stiga på flera håll. Det heter egentligen inköpschefsindex och speglar konjunkturen inom industrin.
I Sverige stiger index för andra månaden i rad, även om det är från en låg nivå, från 43,2 till 44,6. Men det är inte förrän det stiger över 50 som man kan säga att det handlar om tillväxt. Men det går i alla fall på rätt håll.
I Kina steg motsvarande index för tredje månaden i rad, vilket bland annat leder till att metallpriserna går upp. Även i USA pekar siffrorna uppåt, men det är fortfarande skakigt till exempel i Japan. Bilden är inte entydigt, men det är mänskligt att tolka de positiva tecken som att utvecklingen kanske är på väg att vända och att botten är nådd.
Det vore i så fall ytterst välkommet. Det finns alldeles för många dystra signaler från olika håll av det gemensamma vardagsrum som vår värld utvecklats till. Det här är resonemang och reaktioner på börsnivå och i storföretagen. Värre ser det ut för vanliga människor i Europa till exempel. I går gick Röda Korset ut och varnade för uppror i vår världsdel liknande dem vi såg under den arabiska våren.
Där handlade om demokrati, mänskliga rättigheter och längtan efter frihet från diktaturer. I Europa handlar det om risken för svår nöd och konflikter enligt internationella Röda korskommittén, som för första gången rustar för att hantera problemen i Sydeuropa, där tidigare ganska välmående människor nu har svårt att skaffa mat.
Måtte världens ledare förmå att hantera problemen på ett sätt som gör att 2013 kan bli ett bättre år än 2012, även om det rimligen tar längre tid än så att råda bot på den ekonomiska krisen.