En flygplats för framtiden
Intresseförening kring Blekinge Airport bildad
Är flygplatsen i Ronneby en angelägenhet för hela länet eller bara för Ronneby kommun? Kan det bli en destination som lockar resenärer från Tyskland, Polen och Baltikum? Kan vi flyga till Frankfurt eller Paris från Kallinge i framtiden? Hur samordnar man kommunikationer, destinationer och aktiviteter?
Frågorna var fler än svaren när den nybildade BRFI (Blekinge Ronneby Flygplatsintressenter) bjöd in till seminarium på högskolan i Ronneby. Ett 40-tal personer hade hörsammat inbjudan och bjöds en gedigen information om föreningen, om flygplatsen, om F17, som man numera ska kalla garnison eftersom där finns flera aktörer än flygflottiljen, om trafiken på flygplatsen och mycket mera.
Men den viktigaste frågan som hela tiden hängde i luften var denna: hur ändra attityderna? Hur ska man få de olika aktörerna att samverka? Det behövs hängrännor, inte bara stuprör. Flygplatsen är inte bara Ronneby kommuns angelägenhet. Kommunen äger nämligen ingenting i Kallinge, de flesta passagerarna kommer från Karlskrona men också från Kristianstad och södra Småland.
Näringslivet vill förvisso ta sig till Stockholm men många vill ut i Europa, för vidare färd ut i världen också. Det krävs ett stort mått av samverkan, kreativt tänkande och perspektiv 10-20 år framåt i tiden. Forskare vet att attraktiva flygplatser med goda förbindelser bidrar till att öka tillväxten i regionen.
Ska man söderut i Europa så känns det naturligt att ta sig neråt till Ronneby. Därför funderar Blekingeflyg på att starta en linje till Polen, men några beslut är ännu inte tagna. Önskemål om andra destinationer fördes fram från näringslivet, men man kan ju också se Gdansk som ett nav för vidare transporter. Planerna är i ett tidigt skede och blir linjen av är det naturligt att samarbeta med Stena Line.
Vi fick också en redovisning från Blekingeflyg, som bara ett år gammalt lyckats ta en stor del av resandeströmmen. De kör med mindre plan än SAS, landar på Bromma och sparar tid åt resenärerna. SAS har också sänkt sina priser vilket bevisar att konkurrens är bra.
Det var ett synnerligen engagerande seminarium, som till sitt ursprung är ett studentprojekt på BTH. 22 studenter har jobbat hårt i tio veckor med att analysera flygplatsen, den roll den spelar i dag och vilken roll den kan komma att spela i framtiden, vilka aktörerna är i dag, hur flygplatsen byggs ut för att svara mot försvarets behov, vilka intressenter som kan tänkas finnas bland de 17 000 företagen i Blekinge och så vidare.
Men vi tänker ofta bara på att vi ska ut från Blekinge. Det är ju minst lika trevligt att få människor hit eftersom Blekinge har alla möjligheter till upplevelser och rekreation. Då är det viktigt med ett effektivt, attraktivt, modernt flygcentrum. Det kan ju frodas många aktiviteter kring en flygplats, det behöver ju inte bara vara hangarer och in- och utcheckning. Flygplatsen kan bli ett verkligt nav i hela regionen om alla jobbar tillsammans och drar åt samma håll för en bra utveckling.
Varför inte en arktitekttävling? Hallå Calatrava! Blekinge behöver också ett utropstecken, en attraktion som Turning Torso! Blekinge Airport!
Fotnot: Är du intresserad att gå med i föreningen/nätverket eller bara nyfiken, så är adressen www.blekingeairport.com