1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

En bedräglig självbild

LEDARE || I morgon är det första maj, socialdemokraternas högtidsdag. Då kommer vi, precis som vanligt, att få höra ledande S-företrädare stå i talarstolarna runt om i landet prata om hur eländigt allting är och hur bra det skulle vara om S satt vid spakarna.
Nyheter • Publicerad 30 april 2013

I helgen hade vi socialdemokratiska högdjur på besök i länet. Blekinges socialdemokrater höll kongress i Ronneby. Partiledare Stefan Löfven gästade. Mats Johansson, före detta regionråd med mera, höll tal. Han citeras i denna tidning: Den nuvarande regeringen betraktar situationen som ett löv fladdrande i den internationella ekonomins vindar (...) Det är inte ödet, omvärlden eller marknaden som styr. Det kan vi göra själva med rätt politik.

Det är svårt att veta i vilken verklighet som Mats Johansson lever, men att hävda att vare sig omvärlden eller marknaden är med och styr - och kanske faktiskt också till stora delar avgör - Sveriges ekonomiska situation, det är självbedrägeri.

Är det sådana funderingar som Socialdemokraterna ägnar sig åt internt? Det andas både självöverskattning och politisk aningslöshet. Bevare oss för det inför nästa val.

Nu var detta visserligen ett internt partiarrangemang, så sättet att argumentera är förstås anpassat därefter. Men det är hög tid att öppna korpgluggarna.

Det fanns en tid då svensk industri producerade mycket konsumtionsvaror för den egna marknaden. Men det är en tid som ligger både fyrtio, femtio och sextio år tillbaka i tiden. Idag är vi betydligt mer beroende av omvärlden - globaliseringen har gjort sitt intåg.

Ett lands politiska inriktning är fortfarande långt ifrån oviktig. Det är självklart att investeringar görs i länder där bolagsskatter och andra omkostnader är mindre i förhållande till den kvalitet man kan tänka sig få ut i sin investering. Vänsterpartiet vill nu exempelvis lägga transaktionsskatt på finanssektorn - hur bra blir det?

Politik måste rusta landet för att klara sig så bra som möjligt. Men nej, Socialdemokraterna kan inte skydda landet bättre från världsekonomins väderomslag än nuvarande regering.

Det är faktiskt ett rent uselt löfte.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.