1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Dyr mat - billigast på Blekinges stormarknader

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2001

Den svenska konsumenten köper sina varor till ett pris som ligger ungefär 20-25 procent över EU-genomsnittet. Till stor del är orsaken svag konkurrens. Men det finns ett skäl till som Konkurrensverket pekar på i en färsk rapport, nämligen att kommunerna ofta förhindrar nyetableringar som skulle kunna öka konkurrensen. Det görs med olika motiveringar. Till exempel att innerstadshandeln måste skyddas eller att äldre har svårt att komma ut till externa varuhus. Den befintliga handeln har ofta ett stort inflytande över vilka etableringar som godkänns.

Men det kan aldrig vara kommunernas främsta uppgift att slå vakt om cityhandelns vinstmarginaler. Konkurrensen måste vara så fri att det blir en reell press på priserna. I kommuner där man har ett brett utbud sjunker priserna. Blekinge har i dag 21 färre livsmedelsbutiker än 1993 men priserna har pressats neråt på grund av nyetableringar av stormarknader. Det har gjort att Blekinge vid en prisnivåjämförelse ligger lägst i landet.

Det borde därför vara obligatoriskt att väga in prisfördelen när man summerar skälen för och emot nya butiker i planarbetet. Egentligen gör det det redan nu eftersom det i propositionen till den nya planlagen (PBL) sas att konkurrensen ska ges friast möjliga spelrum.

Precis som man gör miljökonsekvensbeskrivningar borde kommunen tvingas göra priskonkurrenskalkyler.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.