1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Digitalisering für alle?

Nyheter • Publicerad 14 februari 2013

Blekinge ska bli bättre på att utnyttja de digitala möjligheterna i samhället - i allt från skolundervisning till it inom vård och omsorg.

I går signerade landshövding Berit Andnor Bylund, landstingsstyrelsens ordförande Kalle Sandström (S) och Regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) en avsiktsförklaring på Net Port i Karlshamn.

"Vi delar målet om att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, och att Region Blekinge avser att ta fram en regional digital agenda för Blekinge län (...)" stod det i den. Med det har Blekinge en överenskommelse med Näringsdepartementet, att vårt län ska uppfylla vissa mål i regeringens digitala agenda för Sverige.

Digitaliseringen i samhället bär numera med sig lika många aspekter som vilken annan komplicerad samhällsfråga som helst.

Från det faktum, att fjorton procent av Sveriges befolkning inte använder sig av internet och därmed faktiskt inte sitter med på tåget alls, till att även ettåringar inkluderas i statistiken om internetanvändare i Sverige.

Per Mosseby, från Sveriges Kommuner och Landsting, talade om Den digitala vägen till morgondagens välfärd. Han konstaterar att Sverige ligger långt fram på många områden.

Men inom ett är vi faktiskt näst sämst i EU på att använda de digitala möjligheterna: inom den offentliga sektorn. Bara Ungern kommer efter oss. Att söka bygglov är ett exempel. De borde alltid kunna göras tredimensionella för att förtydliga ett bygge.

Framför allt är den offentliga sektorn och näringslivet synnerligen dåligt på att samarbeta med varandra. Ett exempel på motsatsen serverade dock utvecklarna bakom Fort Sweden, den digitala hemsida som håller på att kartlägga alla militära gamla sevärdheter i Karlskrona.

På sidan kan man inte bara ta del av sevärdheterna i sig - där ligger även hela det kommunala bussnätet utlagt i kartan, så man kan se när närmaste buss går, och vart, så man kan ta sig till det mål man vill se. Ett litet, men dock fiffigt exempel på möjligheterna.

Nuförtiden behöver man knappast säga att digitaliseringen inte bara har framsidor. När samarbeten mellan myndigheter förväntas bli bättre, kan den personliga integriteten kompromissas - vilket också diskuterades igår, men bara som hastigast.

Detta borde ha ägnats en speciell punkt och föreläsning. Vi är många som oroas av just den aspekten av den "nya världen".

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.