1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Det stora kroppkakeupproret

Nyheter • Publicerad 18 juni 2004

Nu har det väl ändå gått för långt! Den knutna näven ska upp ur byxfickan. Nu är det nog! Ropen hörs skalla - kroppkakor åt alla!

Bakgrunden är skakande. Myndigheterna har slagit till i form av Livsmedelsverkets förlängda arm: miljökontoret i Karlskrona. Av hänsyn till liv och säkerhet kommer jag inte att avslöja några namn. Jag är trots allt rädd om mina medmänniskor, även om mitt tålamod just i detta fall är farligt nära tappläget.

Senorens samhällsförening har i 13 år firat Senorendagen. Huvudattraktion denna dag är föreningens hemlagade kroppkakor. En trogen skara senorenkvinnor och dito män, har med största välvilja bidragit till föreningens ekonomi, genom att förfärdiga dessa delikatesser. I år har de utlovat hela 1 300 godbitar. Men så blir det inte. Inga hemlagade kroppkakor får bjudas ut på Senoren-dagen. Dispens beviljas inte. Beslutet är oåterkalleligt.

Detta är slutet för arrangemanget, såväl som för hembygdsföreningen. Inga kroppkakor, ingen Senorendag, inga besökare, inga inkomster, ingen hyra, ingen lokal för föreningslivet, ingen... Ja, ingen hyra för lokalen. Det är den gamla skolan, som ägs av kommunen. Kommunen blir alltså utan hyra, blir stående med en lokal utan hyresgäster. Är det inte detta något som brukar kallas kontraproduktivt?

Förslaget att servera uppvärmda industritillverkade kroppkakor är inget annat är en ren förolämpning. Hemlagat ska det vara. Det är ju det som är hemligheten bakom framgången.

Men strunt i det. Det är egentligen övergreppet på blekingsk kultur och tradition som är det värsta. Kroppkaketillverkningen är i vissa blekingska hem, närmast en kulturgärning, en ritual som upprepats genom generationer. Du kan få fortsätta att laga kroppkakor i hemmet för personligt bruk, för dit når inte lagens långa arm, men har du verkligen allvarligt övervägt det riskfyllda i hanteringen? Det måste ju vara lika farligt alla andra dagar som det är på Senorendagen.

Det ligger inte för mig att uppmana till civil olydnad, men i det här fallet är jag benägen att göra det. Vad kan hända? Ja, inte lär det bli förnyat tillstånd nästa år, men vad spelar det för roll? Det blir ju ändå inga flera Senorendagar. Nog för att det är svår polisbrist i Blekinge, men ställda inför sådana grova förbrytelser som olaga kroppkakeförsäljning, kommer med största säkerhet en piketstyrka i skottsäkra västar tillstädes, assisterade av ett par hundpatruller och några från trafikpolisen.

Kroppkakor är ju gott, bevars. Och Senorens bygdeförening är ju inte ensamma om att sprida den hälsofarliga produkt till allmänheten. Snacka om het potatis!

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.