Det är här debatten förs
Vänstermajoritet i regionen, men alla talar om samförstånd
Så har då det nya regionfullmäktige haft sitt första sammanträde i den nya mandatperioden. Det är det enda forum i länet, där politiker från alla kommuner kan mötas och debattera de frågor som rör länets framtid. Diskussionen har stundtals varit het, om hur stor denna församling ska vara, men det blev fortsatt 57 ledamöter och 57 ersättare. Är det bra eller dåligt? Ja, ser man bara till kostnaderna så kan det kännas tungt, men ser man till nyttan, kan det vara motiverat.
Region Blekinge sägs vara okänd av en bredare allmänhet, men eftersom den sysslar med alla frågor som rör länet utom sjukvården, så borde den inte vara det. En komplikation är naturligtvis att man inte råder över många av de viktiga frågorna, eftersom besluten är nationella, men det innebär ju inte att frågorna inte ska diskuteras.
Dessutom har regionen under de gångna sex åren faktiskt bidragit till något alldeles nytt: kommunernas och landstingets politiker har tvingats inse att de representerar mer än sin egen kommun. De har faktiskt uppdraget att se till länets och landskapets bästa i sin helhet. Det har varit nyttigt och fortsätter att vara det.
Det är inte vilka små struntfrågor som helst som ligger på regionens bord. Det är kulturen, där regionen har uppdraget att fördela länets kulturpengar. Det handlar om turismen och marknadsföringen av länet, om utbildning, forskning och kompetensutveckling, om internationell samverkan och om infrastruktur och tillväxtfrågor.
Det märktes också vid gårdagens fullmäktigesammanträde, som utvecklades till något som kan liknas vid en allmänpolitisk debatt om länets framtid, trots att det formellt handlade om budget och verksamhetsplan för 2007. Men man förstår politikerna. Det första mötet i en ny fyraårig mandatperiod, och en hel del nya ledamöter i bänkarna, triggar naturligtvis igång debattlustan.
Den som vill veta hur de förtroendevalda förvaltar sitt pund för Blekinges bästa, ska alltså ta sig till regionfullmäktiges möten. Debatten är livlig och klargörande, och det känns faktiskt tillfredsställande att så många politiker på olika sidor om mittlinjen, talar sig varma för möjligheter, samförstånd, gemensamma tag och internationella utblickar.
Det finns två, bland många, intressanta områden som kommer att bli särskilt aktuella i år. Dels kommer Ansvarsutredningen att presentera sitt förslag i februari, vilket redan nu vållat debatt i regionfullmäktige. Vi ska inte rita kartor, var den allmänna meningen, först ska vi se vilka uppgifterna blir. Under hela diskussionen ligger dock den stora frågan: Skåne, Småland eller vad?
I debatterna i regionfullmäktige och i viss mån i landstingsfullmäktige kommer politikerna att tvingas bekänna färg. Vårens fullmäktigemöte den 18 april lär bli en generalmönstring av de olika uppfattningarna. Den som kan, bör boka den dagen för en intressant debatt om den regionala framtiden.
Den andra viktiga och för regionen dominerande frågan är att Blekinge övertar ordförandeskapet i Euroregion Baltic (ERB) i mars. Då ska Region Blekinge leda samarbetet mellan olika regioner runt södra Östersjön i en gemenskap där även Kaliningrad ingår. Det ställer stora krav på oss i Blekinge, men det ger också möjlighet att än en gång bevisa att liten också kan var stor.