Ledare BLT

Den lesbiska prinsessan blev för mycket

Ledare BLT Artikeln publicerades

GÄST PÅ LEDARSIDAN || Homosexuella är mer utsatta i Litauen än i något annat EU-land. Nu har en barnbok stoppats för att den berör samkönad kärlek.

Boken Bärnstenshjärta var på väg ut i handeln när författaren Neringa Dangvyde fick reda på att hela upplagan skulle dras in. Jag kunde inte tro mina öron. Det handlar ju om sagor, berättade hon nyligen för mig.

Boken innehåller sju fristående berättelser, fulla av drömmar och magi. Två av sagorna blev för mycket för Litauens etiska journalistiska råd vars kritik fick förlaget att dra tillbaka boken.

I den ena sagan blir kungasonen kär i en svart man, i den andra blir prinsessan kär i en skomakardotter. Till en början möts deras kärlek med misstro av omgivningen, men till sist segrar kärleken.

  Det är högst oklart om utgivningen av boken kan få ett lika lyckligt slut, men en namninsamling har dragits igång för att få den utgiven. När jag besökte ett par av Vilnius boklådor i förra veckan meddelade expediterna att boken inte går att beställa. Punkt.

  Kampanjen mot boken drogs igång av ett tiotal konservativa parlamentsledamöter. De hävdar att de två aktuella sagorna kan falla under lagen om skadlig information för minderåriga. Det skadliga skulle ligga i att uppmuntra till tolerans för samkönade relationer.

  Rättsexperter här i landet tvivlar på att argumentet skulle hålla i domstol, men ingen rättslig prövning har ännu inletts. Ordföranden i organisationen Lithuanian Gay League, Vladimir Simonko, är van vid homofoba politikers utspel. Han är mer irriterad över tystnaden från majoriteten av politiker.

  Varför leder inte bokcensur till en omfattande debatt?

  Han hade en liknande erfarenhet i fjol när deras reklamfilm för HBT-personers rättigheter inte fick visas förrän efter 23.00 eftersom den också kunde vara skadlig för minderåriga. I filmen berättar människor att de är homosexuella och stolta över det. Texten på en killes t-shirt att alla familjebildningar är ok ansågs inte vara lämplig för barn under 14 år.

  Att så få politiker vågar komma ut som aktiva HBT-försvarare beror på rädslan att förlora röster. Vladimir Simonko tror att oron är överdriven.

  I valet till EU-parlamentet gick liberalerna framåt trots att partiet medgav att de stödjer vår sak. Och Conchita Wurst fick faktiskt en tiopoängare av Litauen!

  De tolerantas tystnad kan vara värre än de intolerantas utfall.

  Påhl Ruin

  är journalist och bosatt i Litauen