1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

De demonstrerar för framtiden

KOMMENTAR || Laxen är det heta ämnet för dagen i Blekinge. Kung Carl XVI Gustaf och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) kommer till laxseminariet i Mörrum i dag.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2013

Där kommer de att mötas av demonstrerande blekingar som vill ha ett yrkesfiske kvar och en levande skärgård året runt, inte bara på sommaren när turister och sommarboende dyker upp.

Bakgrunden till demonstrationen är inte bara yrkesfiskarnas nödrop, det är den lokala befolkningens vilja att köpa fisk som är fångad i närheten och inte fraktad över halva jordklotet. Därför kommer nog fler att ta sig till Mörrum idag än de fåtal yrkesfiskare som finns kvar.

Att yrkesfiskarna är förtvivlade är inte svårt att förstå. De får själva inte fiska lax medan deras kollegor i Finland och Danmark får fortsätta att fånga lax. Danskarna landar till och med laxen i Nogersund framför ögonen på de strandsatta kollegorna!

På Bornholm säger man att det aldrig har varit så mycket lax som nu och detsamma säger fiskerikonsulenter i Norrland. Laxfisket är tillåtet för dem som fiskar med fällor längs Norrlandskusten, men inte för yrkesfiskarna i Blekinge.

När de frågar Havs- och Vattenmyndigheten vad de får fiska när nästan alla redskap och arter är förbjudna, får de till svar att de kan tråla efter storspigg!

Inga-Lena Fischer
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.