1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Dags för nya jämställda tag

Nyheter • Publicerad 23 juni 2004

Regionalt resurscentrum för kvinnor och alldeles färsk statistik över vårt lilla län i alla upptänkliga frågor, fick vi redovisat för oss i går hos Region Blekinge.

Det regionala resurscentret är ett projekt inom regionen, som ska definiera problemen och hitta lösningarna, som den kaxiga etiketten kan formuleras. Projektledaren Heleen Granstedt har knutit en referensgrupp till sig, som består av män och kvinnor från olika organisationer i Blekinge, såväl privat som offentlig sektor. I den gruppen är det mest kvinnor, men styrgruppen är exakt könsfördelad, två kvinnor och två män.

En av projektet prioriteringar är att bidra till att kvinnor och män får samma inflytande i arbetet med den regionala utvecklingen. Det är allt ett mastigt åtagande. Lyckas man med det, så kan vi sannerligen slå oss för bröstet i lilla Blekinge. Resurscentrumet ska också stödja de lokala resurscentrum som finns i Karlskrona och Olofström, och försöka bidra till sådana i de övriga kommunerna. Det ska stärka kvinnors företagande och höja kvinnornas kompetens. Men och det är ett viktigt men, jämställdheten i Blekinge är inte enbart Heleen Granstedts och Ylva Hallbergs ansvar. Det är ditt och mitt och allas ansvar.

Ylva Hallberg på länsstyrelsen är länets "jämställdhetschef". Hon har tillsammans med Region Blekinge och Statistiska centralbyrån tagit fram en faktabok med könsuppdelad statistik, för att synliggöra likheter och skillnader mellan män och kvinnor i Blekinge. Den är intressant och visar att Blekinge i stort sett är en miniatyr av Sverige, med vissa avvikelser.

Här kan man utläsa att andelen företag är mindre i Blekinge än i riket i övrigt, och att kvinnornas företagande ligger långt under riksgenomsnittet. Det är fler kvinnor som jobbar inom vård och omsorg än riket i genomsnitt. Eftersom landstingets ledning inte är så pigg på det där med mångfald när det gäller vårdgivare, så är det kanske inte så konstigt att Blekinge ligger lågt i kvinnligt företagande. Den disponibla medelinkomsten för hushåll i Blekinge ligger lägre än riksgenomsnittet. Kvinnor är mer oroliga för våld än män, att det är vanligare att kvinnor blir misshandlade inomhus av en bekant och män utomhus av en obekant. Karlskrona är länets mest jämställda kommun och hamnar i den näst bästa gruppen, medan de övriga fyra kommunerna hamnar i den nästs sämsta av fem grupper.

Så där kan man hålla på och botanisera bland grafik och siffror. Det finns hur mycket som helst att ösa ur i detta 65-sidiga häfte. På köpet får man också en historik över jämställdhetens framsteg, dock icke över bakslagen.

Det här är ett viktigt material och ett väldigt intressant sådant. Så nu finns det mycket att utgå ifrån för arbetet med ökad jämställdhet.

Om nu jämställdhet ska vara vars och en eget ansvar så gäller det ju för oss kvinnor att ta för oss, att ta plats och höras. Men det krävs också att männen ser lite mera kritiskt på sig själva. Landstingsrådet och regionstyrelsens ordförande Bernth Johnson får nog ta sig an uppgiften att vara ett föredöme. Han uttalar sig mångordigt, om än vältaligt, och gör det säkert inte i någon ond avsikt, men har tar stor plats. Lite får han allt maka på sig om kvinnorna ska ta del i den regionala utvecklingen. Det är bra att Catharina Blom är högsta tjänsteman på Region Blekinge. Som sådan är hon ganska ensam i landet, så där ligger vi över riksgenomsnittet!

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.