Dags för haverikommission i Karlskrona?
Sjukskrivningarna ökar som bekant i rasande fart. En iakttagelse som Arbetsmiljöverkets Kenth Pettersson gör är att ungdomar mellan 20 och 30 blir allt sjukare. Eller rättare: de sjukskriver sig allt oftare. Vara sjukskriven, sjuk eller bara lite trött - gränsen flyter.
Här finns det nog anledning att vara på sin vakt: var det inte de medelålders kvinnorna i vården som var mest utsatta för förslitning på jobbet? Jo, det låter rimligt. Men att ynglingar vid 20 års ålder skulle vara utslitna som kvinnor efter 30 år under vårdtyngden, det har vi svårt att tro. Vi tycker nog att hypotesen att det rör sig om måndagssjuka, alltför förmånlig sjukersättning och en lättsam attityd till arbetet bör prövas i första hand.
Detta är förstås en idé som inte är politiskt korrekt på minsta vis. Å andra sidan har den mycket som talar för sig.
Men om förklaringen stress inte alltid håller för de yngre så kan den förstås vara fullt giltig för andra grupper. Det kan ha sitt intresse att se vad det danska arbetsmiljöverket kom fram till i en utredning nyligen. Man genomförde ett experiment där man riktade in sig på att förbättra den psykosociala miljön och få igång samarbete. På försöksarbetsplatserna sjönk sjukfrånvaron till tio dagar om året när man hade skapat trivsel i arbetet. På arbetsplatser där man inte gjorde några förändringar steg sjukfrånvaron samtidigt med tre dagar om året. De som tjänade mest på den nya arbetsmiljön på försöksarbetsplatserna var faktiskt de "skröpligaste".
Vid en summering kunde man slå fast att förklaringarna till sjukskrivandet är mycket mer komplexa än man trott. Det är inte bara tunga lyft, mobbning och bristande självförtroende. Lika viktiga faktorer är inflytande på arbetet, upplevelsen att arbetet är meningslöst, otillräcklig information om vad man ska göra, dåligt stöd från chefer och kolleger samt dålig belöning. Stressen kan vara stor för många med chefsjobb men det kompenseras av tillfredsställelsen att se ett resultat.
Här hemma är det framför allt de anställda i offentlig sektor som känner otillräcklighet. I måndags kunde BLT berätta om de alarmerande siffrorna från äldreomsorgen i Karlskrona där varje anställd är sjuk i genomsnitt 53 dagar om året, en ökning med 36 procent på ett enda år. Siffrorna berättigar frågan om det inte är dags för en haverikommission. Det krävs en ordentlig genomgång av situationen där intervjuer med de anställda hör till de viktigaste inslagen.
I sammanhanget kan man notera att de vårdanställda som har jobb i privat vård är mindre sjukskrivna, trivs bättre och tjänar mer. Mycket beror på att de har mer inflytande över sitt jobb. Tyvärr ser vi nu hur Kommunal backat från sin radikala inställning förra året då man lovprisade alternativa vårdformer. Nu har man sagt att de privata alternativen inte får bli mer än 20 procent av all vård. Slutsats: hellre offentligt utförd vård än privat vård, också om den senare är bättre för medlemmarnas hälsa och lön. Så agerar betongsocialismen!