1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Dags att halvera riksdagen?

Nyheter • Publicerad 2 september 2006

Bara 14 dagar kvar till valet då vi vet vilka 349 personer som ska representera svenska folket i riksdagen. Tyvärr visar en genomgång av partiernas valmanifest att de tydligen anser att det är helt i sin ordning att regeringen i stort sett enväldigt beslutar om Sveriges EU-politik. Inget riksdagsparti har nämligen som valfråga att riksdagen ska återta makten och beslutanderätten över EU-politiken. Det känns mycket märkligt att vi nu ska välja 349 riksdagsledamöter som är nöjda med att regeringen och dess tjänstemän i departement förhandlar och beslutar i majoriteten av politiska frågor. Riksdagsledamöterna får ta hand om det som blir över: mindre än hälften. Det rimmar illa med den svenska representativa demokratin och regeringsformens portalparagraf att "All makt i Sverige utgår från folket".

Mycket kan man kritisera EU och Bryssel för, men inte detta. Varje medlemsland beslutar nämligen själv hur man ska hantera EU-politiska frågor och lagförslag. Därför skiljer det sig från land till land. Så har till exempel de tre nordiska länderna valt olika sätt, där vår modell är den minst demokratiska och för tankarna till en ny sorts kollektivt ministerstyre och tjänstemannavälde. Det är inte EU:s fel att riksdagen och partierna själva beslutat att avsäga sig inflytande och beslutanderätt över EU-politiken, och dessutom verkar nöjda med det.

Bakgrunden är att riksdagen inför Sveriges EU-medlemskap 1995 beslöt att EU-frågor skulle hanteras som utrikespolitik och därmed av regeringen, inte riksdagen. En EU-nämnd inrättades med riksdagsledamöter, som utöver sitt ordinarie arbete i utskott, förutsätts bevaka och vara insatta i alla EU-frågor, vilket naturligtvis är omöjligt. Regeringen ska sammanträda med EU-nämnden och höra nämndens åsikt. EU-nämnden har dock inget reellt inflytande eller mandat att stoppa eller binda regeringen. De kan bara uttrycka sina åsikter. Sedan beslutar regeringen som den vill i Bryssel.

Demokratiskt? Nej, knappast. Sveriges folk och dess folkvalda riksdagsledamöter får vackert finna sig i och inrätta sig efter de lagar och beslut som Göran Persson och hans folk fattar i EU.

Finland valde annan modell, nämligen att alla frågor som innan Finlands medlemskap i EU hanterades av riksdagen och dess utskott även fortsättningsvis skulle hanteras på samma sätt. På så sätt förankras besluten bland de finska folkvalda och regeringen kör inte ett eget "EU-race". Något Sverige borde ta efter.

Om regeringen även i framtiden ensam ska sköta majoriteten av politiken och riksdagen bara ska hantera och besluta om en minoritet, så behöver vi nog inte 349 riksdagsledamöter. Det kunde räcka med 175? Eller har partierna och riksdagen kraft nog att återta makten?

Gäst på Ledarsidan

Malou Lindholm

Före detta EU-parlamentariker

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.