1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Centerns stämma

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2001

Centerns stämma i världen är förstås Maud. Men även partisekreteraren Jöran Hägglund som igår medverkade vid centerns höststämma i Blekinge, artikulerar förstås centerpolitiken. Vid stämman ska det nya idéprogrammet och dess lokala tillämpning ventileras, ett program som ska visa att bilden av centern som ett parti i stillastående är felaktig.

- Kärnan i programmet kan man hitta redan i en passage i 1959 års program, menar Hägglund. Där står det att "varje ny statlig utgift måste noga motiveras". I det ligger i detta en kritik av en statsmakt som vuxit sig för stor. Centerpolitik idag är att göra staten mindre men starkare. Därför vill centern också stärka det kommunala självstyret och verka för en spärrparagraf i grundlagen som hindrar staten att köra över kommunerna i vissa kommunala frågor. Maxtaxan är skolexemplet på sådan överkörning.

Sedan Maud kom till makten har det varit mycket tal om att förhindra den regionala och sociala klyvningen i Sverige. Det kanske låter nytt, men de lokala centerpolitikerna menar att det har man arbetat med hela tiden. Det hörs bara så mycket bättre nu. För visst har Maud Olofssons personlighet stor betydelse.

Mer inflytande för kommunerna mot centralmakten. Nå, men då måste det väl nästa steg vara att ha fler kommunala folkomröstningar som ger medborgarna mer makt. Det förespråkar också centern, men när vi talar om saken (och har det aktuella exemplet från Kalix för ögonen) så inser även centern vilka begränsningar metoden har. Idéprogrammets värderingar kan understundom vara svåra att transponera till praktisk politik.

- Det går bra att folkomrösta om p-mätarna, om man inte nämner att intäkterna finansierar p-huset, säger Mats Lindbom. Man måste ha alternativen.

Emellertid. Partisekreteraren vill stryka under att det nya nu är att centern tagit ut kompassriktningen mot mindre överhetsinflytande och större beaktande av den mänskliga dimensionen. Man har också större öppenhet för teknisk utveckling. Men det gäller inte kärnkraften. Centerns agerande i Öresundsbrofrågan kan man möjligen börja diskutera i självkritiska termer, men i frågan om kärnkraft är positionen orubblig. Man har bara bytt attityd: marknaden ska lösa problemet genom att kärnkaften blir för dyr som produktionsform.

Någon sorts kompromissande torde det väl bli tal om ifall centern ska samregera med övriga borgerliga. För centern är ju numera ett uttalat borgerligt parti, och vi har partisekreterarens ord på att det är en stark uppslutning kring den politiken i partiet.

- Det är den största samstämmigheten på många år, försäkrar han.

En partisekreterare som lever upp till centerns paroller genom att ha flyttat från Stockholm till Jämtland!

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.