Byggkostnaderna är höga
Ja, det är dyrt att bygga. Sedan jag skrev en ledare i förra veckan (se repliken här nedan) har jag fått en del frågor om byggen och kostnader. Det handlar inte bara om ackorden och byggjobbarnas löner utan också om byggbranschens villkor i övrigt.
Men låt oss först titta på ackorden. Bakgrunden till den ledaren var att Sveriges Byggindustrier, BI, hade lagt sina utgångskrav inför löneförhandlingarna. I paketet fanns bland annat att man förordar månadslön istället för ackordslön. Vi pläderade för att det borde stödjas av facket, Byggnads, eftersom det borde ge en säkrare arbetsmiljö och färre olyckor om man slipper stressen.
Mats Johansson från Byggnads har rätt i att mätningsavgifterna försvann 2007. Det vet vi nu, men kostnaderna för lönesättningen kvarstår rimligen. Eftersom man inom byggbranschen löneförhandlar var 12:e (!) vecka måste ju de som förhandlar ha sin lön. Arbetsgivaren har sin personal som belastar hans kostnader och facket har sin personal vars lön rimligtvis betalas av de fackanslutna.
Under arbetets gång får den anställde en grundlön och när man då utvärderat bygget efter 12 veckor betalas det överenskomna ackordet ut. Det är i och för sig märkligt med sådana förhandlingar. De flesta andra branscher förhandlar högst en gång om året, men förmodligen anser inte Byggnads att dessa 12-veckorsutvärderingar är regelrätta förhandlingar.
Ackordslöner eller prestationslöner fungerar ju både som morot och piska. Om arbetet går fort och är bra utfört är det värt en högre lön, men jakten på pengarna får ju inte gå ut över enskilda jobbare. Det borde ju vara mer än tid som utvärderas; ekonomi och säkerhet till exempel. Det borde ligga även i fackets intresse. När det händer en olycka är det oftast arbetsgivaren som får ta ansvaret, då vill man ju inte driva arbetet så hårt att det går ut över säkerheten.
Det här är frågor som alldeles säkert fortsätter att diskuteras, men lönerna är ju bara en del av byggkostnaderna, som sedan tas ut av hyresgästen eller bostadsköparen. Men vad många människor inte tänker på är de höga avgifterna som kommer utanpå kostnader för tomt och byggnation.
Låt oss ta en titt på vilka dessa avgifter är. Det blir mycket pengar, det har var och en som byggt en villa blivit pinsamt medveten om.
Man ska bland annat ha lagfart på tomten, betala planavgift och bygglovsavgift till kommunen. Man måste ha en kontrollansvarig och en byggfelsförsäkring. Sedan tillkommer anslutningsavgifter för vatten, avlopp och el. Ska man ha värmepump tillkommer en registreringsavgift, det krävs en obligatorisk ventilationskontroll, sotaren ska inspektera eldstad och skorsten och så krävs det en radonmätning.
För en villa kan dessa avgifter och kostnader hamna på upp mot en halv miljon!
Sedan kan man lätt räkna ut att avgifterna springer iväg ju större byggen det handlar om. Kostnader som villaägaren, hyresgästen eller bostadsrättsköparen sedan får betala.
Så i det perspektivet är ackordet inte "det dyraste". Men säkerheten måste alltid komma i första rummet.