Bygger hellre väderkvarnar
Centerledaren Maud Olofsson omvaldes under stående ovationer på centerns riksting. Något annat hade ingen räknat med. Hon är populär hos de sina och i sitt tacktal beskrev hon sig själv som en som hellre bygger väderkvarnar än vindskydd, när det blåser. Det får man nog hålla med om.
Maud Olofsson har blivit en politikens Kajsa Kavat som inte räds att sticka ut hakan. Man har nog lite till mans blivit förvånad över den kaxighet som Maud Olofsson ofta visar, till exempel i kritiken av USA och hennes krav på ett starkare EU-försvar, och majoritetsbeslut i flera viktiga frågor. EU måste stå starkare är hennes budskap.
I går beslutade rikstinget att Sverige inte ska ha någon omröstning om EU:s nya konstitution. Det var ett starkt beslut, eftersom centern har en lång historia av stor EU-skepticism i sina led. Kritiken mot EU brukar gå hand i hand med kravet på folkomröstning, men uppenbarligen var en majoritet av ombuden på rikstinget EU-vänlig. Nej till folkomröstning brukar lika logiskt gå hand i hand med en positiv inställning till EU.
Maud Olofssons nytolkning av ordet federalism tycks ha gått hem hos partivännerna. Federalism i traditionell bemärkelse brukar betyda mera överstatlighet, särskilt i utrikes- och försvarsfrågor. Så till vida är ju tolkningen logisk eftersom Maud Olofsson förespråkar ett starkare EU på dessa områden. Men någon traditionell federalist är inte Maud Olofsson.
När det gäller inrikespolitiken vill hon att staten inte ska lägga sig i så mycket, utan människor ska få bestämma mera själva. Detsamma gäller regionerna, eller länen. Det ska bli intressant att se vilken position centern kommer att inta, när ansvarsutredningen så småningom kommer med sina förslag.
Rimligtvis bör det bli förord för större regioner. Många av dagens län är för små för att klara sig på egen hand med fler och större befogenheter.
Hur stor bör en region vara för att passa in i Maud Olofssons federalistiska tolkning?
På stämman blev det också debatt om en sänkning av alkoholskatten. Med utgångspunkt i resonemanget att staten inte ska lägga sig i så mycket utan låta individen bestämma själv, borde ju en sänkning vara det närmaste alternativet. Stämman var dock inte inne på den linjen. Man ville hellre ta kampen för fortsatt höga skatter.
I går lanserades också arbetet med centerns nya välfärdsprogram. Det bygger på välkända centerförslag som till exempel grundtrygghet, det vill säga en sorts medborgarlön på en ganska låg nivå. Åtminstone är det så det brukat presenteras genom åren. I övrigt ska vi stötta varandra genom samarbete och ett stärkt civilt samhälle. Man kan undra vad som ska komma ut av det programarbetet. Ska välgörenhet, grannsamverkan och social ekonomi ta en större plats i vårt gemensamma samhällsbygge?
På stämman var förhoppningarna stora på ett alternativ som skulle skicka "Göran Persson och hans föråldrade system till historiens soptunna". Det ser vi givetvis fram mot.