1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Budskapet har gått hem

Nyheter • Publicerad 10 januari 2013

Det var mycket Centerpartiet på den politiska riksscenen igår. Anna-Karin Hatt höll två presskonferenser, den ena möjligen mer välbesökt än den andra (se ledaren här intill). Men även presskonferensen på eftermiddagen innehöll nyhetsvärde.

Regeringen har uppfattat kritiken från alla konsumenter angående skillnaderna i elpris mellan norr och söder i vårt land. I november 2011 delades Sverige in i fyra elområden med olika elpriser - vi i Blekinge hamnade inom område fyra. Vi får betala den högsta eltaxan i hela landet. Avsaknaden av en riktigt stark kraftkälla (typ kärnkraftverk) saknas hos oss, därför får vi betala mer. (Det är Barsebäck som saknas, om man säger så.)

Systemet har förstås skapat orimliga konsekvenser både för privatkunder och ilskna företagare. Elområdeslinjen går bland annat genom Gnosjö. På ena sidan betalas ett pris, några hundra meter längre bort, ett helt annat. Orimligt.

Igår presenterades en rapport vad man kan göra för att utjämna skillnaderna mellan elområde tre och fyra.

Utredaren Björn Hagman har låtit utföra en simulering, vad som skulle hända med priset, om Svenska Kraftnät skulle gå in och buffra om överföringskapaciteten inte är tillräckligt stor (så kallade flaskhalsar). Prisskillnaderna avtar betydligt mellan område tre och fyra.

Därför blir ett av förslagen att Svenska Kraftnät alltid ska garantera en minimikapacitet på 4000 kilowattimmar (kWh). Om det inte uppnås ska Svenska Kraftnät gå in och buffra via så kallade cfd- kontrakt (contracts for difference). Cfd-kontrakt är ett avtal om att reglera mellanskillnad mellan inköpspris och försäljningspris. Garantin skulle också minska risken för extrema prisdifferenser mellan områdena, menar Björn Hagman.

En annan variant är förstås, att sänka elskatten, som Villaägarna vill. Det skulle kompensera de av oss som bor i detta elområde. De tycker att en remisstid på två månader, som denna rapport nu går ut på, är alldeles för lång tid.

En annan fundering från Björn Hagman var att slå ihop område tre och fyra. Elområde fyra är ett fullständigt särfall i Norden, säger han. Inte någon annan stans där det bor så mycket folk, produceras det så lite el. Men det skulle riskera att ge upphov till tvister med grannländerna då det skulle påverka den gränsöverskridande handeln - kanske främst Danmark.

Så det lär vi inte få se.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.