Bortom skyttegravarna
På ena sidan finns de som hävdar att vinster drar pengar ur välfärden, men som ignorerar de positiva effekter som valfrihet och konkurrens kan åstadkomma. På andra sidan finns vi som värnar folks rätt att välja, men som - får medges - i bland förbiser de problem som kan uppstå när privata intressen ger sig in i välfärden.
För den offentliga välfärden är inte vilken marknad som helst. Bara det faktum att vi som patienter och elever inte betalar själva, utan att vårdcentraler och skolor ersätts genom centralt beslutade ersättningssystem, gör den väsenskild från att exempelvis köpa varor i en matbutik.
Att friskolor kan gå i konkurs och plötsligt läggas ned, är ett exempel på problem som vi måste lära oss att hantera. Tidigare i år gick Karlstads idrottsgymnasium plötsligt i konkurs, utan att vare sig lärare eller elever fått någon förvarning. Från en dag till en annan stod eleverna utan skola.
Kritiken blev extra hård då ägaren tidigare tjänat stora belopp på sin friskolekoncern - och alldeles nyligen skapat möjligheten att sätta enskilda skolor i konkurs genom att dela upp dem på olika bolag. Sådant oseriöst beteende riskerar att spilla över på förtroendet även för andra friskolor.
I genomsnitt är vinsterna trots allt små för de privata friskolorna och konkurser är ytterst ovanliga, även om vinstmotståndarna gör sitt bästa för att beskriva motsatsen.
På Svenska Dagbladets debattsida i lördags (27/4) meddelade Mikaela Valtersson, ordförande för Friskolornas riksförbund, att hon planerar att ta kontakt med försäkringsbranschen för att diskutera en lösning på problemet.
Det är ett konstruktivt förslag. I bland är det nödvändigt att stänga skolor, både kommunala och privata, men övergången till andra skolor måste ske på ett ordnat och planerat sätt. En försäkring skulle främst kunna garantera att friskolan kan drivas vidare terminen eller läsåret ut, så att elever och föräldrar har tid att fundera på alternativen. Faller initiativet väl ut borde Skolinspektionen kunna ställa krav på alla skolor att skaffa liknande försäkringar.
Både inom skolan och vården behöver myndigheter, utförare och politiker gemensamt arbeta för konstruktiva lösningar. Med privata alternativ i välfärden skapas nya drivkrafter för förbättring och effektivisering, men tyvärr skapas också risker att systemen kan missbrukas. Den svartvita debatten om vinsternas vara eller icke vara har delvis förhindrat en vettig dialog om hur vi kan åtgärda bristerna, utan politisk sönderreglering på detaljnivå.
Förhoppningsvis kan Valterssons initiativ bli startskottet för en mer konstruktiv och framåtseende debatt.