1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bodström har lyssnat på Alliansen

Nyheter • Publicerad 5 januari 2006

Våren och sommaren 2004 var det två massmedialt uppmärksammade rättsfall som satte igång diskussionen om att preskriptionstiden på mord borde avskaffas. Det ena var ett 44 år gammalt fall i Finland som slutligen kunde klaras upp med hjälp av DNA-teknik. Det andra var det femton år gamla mordet på den 10-åriga flickan i skånska Hörby, vars baneman hittades i Vimmerby.

Då, i april 2004 i samband med upplösningen av det finska fallet, föreslog Alliansen med kristdemokraterna i spetsen, att preskriptionstiden för mord borde avskaffas helt och hållet. Justitieminister Thomas Bodström lyssnade då endast med ett halvt öra och kommenterade, att man kanske kunde tänka sig att utöka den till 30 eller 40 år. Men det vore helt obegripligt - om det nu finns en fungerande DNA-teknik, varför inte använda den fullt ut?

Men i går meddelade justitieministern att en "utredning tillsatts" för att se över möjligheterna att avskaffa preskriptionstiden helt och hållet. Ja, det är i det långa loppet det enda rätta. En sådan möjlighet att klara ut gamla brott måste tas tillvara. Ett uppklarat mord är oändligt mycket värt för anhöriga, även om traumat alltid kommer att finnas kvar. Så till vida är Thomas Bodströms initiativ viktigt.

Men - det här med att tillsätta utredningar och att svepa upp spåren efter sig genom att överta borgerlighetens förslag, har verkligen blivit socialdemokraternas valtaktik. I tisdags var det skolminister Ibrahim Baylan som meddelade att han "tillsatt en utredning" för att se över möjligheten att införa en auktorisation av lärare. Också det ett gammalt borgerligt förslag som, kan man misstänka, kommer att användas i valrörelsen som argument: "vi har tillsatt en utredning för att titta på det". Det är ganska futtigt. Men så har också socialdemokraterna gått från att vara en genuin engagerad folkrörelse till att bli en synonym för politiska betonghäckar utan speciellt engagemang.

Justieministerns höst har dessutom varit ett enda långt race för att förebygga att socialdemokraterna blir akterseglade av Alliansen på brottsbekämpningens område. Gårdagens förslag kan mycket väl ses som ett led i den planen. Men medan många av Bodströms tidigare förslag starkt kan ifrågasättas, är ett avskaffande av preskriptionstiden för mord ett steg mot ett mer rättssäkert samhälle, i stället för ett steg ifrån det.

Därför måste förslaget, i ärlighetens namn, stödjas.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.