1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bevare oss väl!

Nyheter • Publicerad 9 september 2006

Idétorka. Oförmåga att ta intern kritik. Och en antirasistisk kamp som är ett skämt. Socialdemokraterna har gjort sitt.

I snart en vecka har socialdemokrater kunnat gotta sig åt tidernas skandal i politiken, den så kallade intrångsskandalen i folkpartiet.

Mot denna bakgrund är det en märklig, ja närmast lite bisarr upplevelse, att på nära håll nu få se ett storbråk blossa upp i socialdemokraterna här i Blekinge.

Den socialdemokratiska fullmäktigeledamoten och SSU-ombudsmannen Magnus Manhammar i Karlskrona driver just nu en mycket aktiv personvalskampanj för att bli inkryssad i riksdagen. Så aktiv att somliga i den socialdemokratiska makttoppen i länet ser rött.

I en text som han lade ut på sin internetblogg i torsdags går landstingsrådet Kalle Sandström till hårt angrepp på Magnus Manhammar och hans kampanjmedarbetare. Manhammar anklagas inte bara för att så splittring i socialdemokraterna loskalt. Han och hans kampanjorganisation anklagas dessutom för att "det har framförts alltför många hot (och en del har verkställts) från Manhammar och hans kampanjorganisation, att gör ni inte si och så går vi till media" (ur Kalle Sandströms blogg).

De äldre partikollegornas irritation mot Manhammar går att spåra till en mening ur hans kampanjblad: "Om du tycker som jag - att arbetslösheten ska bekämpas, att jämställdhet är viktigt och att Sverige borde bli en starkare röst för en rättvisare värld - då får du gärna kryssa för mig. Om du tycker att allt är bra som det är ska du nog kryssa för någon annan." Det är dessa ord som fått såväl Kalle Sandström som riksdagskandidaten Kerstin Andersson att anklaga Manhammar för att så split i socialdemokraterna i Blekinge och klanka ner på sina partikamrater.

Manhammars uppkäftiga tilltal visar förstås på tveksamt omdöme, men landstingsrådet Sandströms raseriutbrott på den egna bloggen gör att man undrar om han och partiet i Blekinge över huvud taget dragit några slutsatser av fp-skandalen.

Magnus Mannhammars personvalskampanj må ha varit framgångsrik, åtminstone med att få utrymme i media. Men hans kampanj mot Sverigedemokrater och nazister, som startade på Stortorget i Karlskrona i går, ger samma taffliga intryck som landstingsrådet Kalle Sandströms utspel häromdan.

Vid pressträffen på Stortorget i Karlskrona vid lunchtid i går hade Magnus Manhammar sällskap av en annan antirasistisk förkämpe och partikollega, Maryam Yazdanfar från Stockholm. När BLT:s reporter ställde frågan om Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti svarar hon ja, och motiverar svaret med att partiet har rasideologi inskrivet i sitt partiprogram.

Därför frågar vi Magnus Manhammar följande: På vilket sätt ska spridandet av rena osanningar om Sverigedemokraterna kunna stoppa partiet från att komma in i riksdagen eller kommunfullmäktige?

På vilket sätt missgynnas sd av att partiet inte släpps in på exempelvis gymnasieskolor i Karlskrona, och därigenom till och med uppmärksammas i SVT:s Aktuellt?

Och hur stoppar vi Sverigedemokraternas budskap från att spridas genom att sätta upp lappar med "Ingen rasistiskt propaganda, tack!"?

Magnus Manhammars taffliga antirasistkampanj har hittills enbart gynnat Sverigedemokraterna. De är tillsammans med Kalle Sandströms utspel några av många tecken på att socialdemokraterna är ett parti som famlar i idémässigt mörker och inte längre är värdigt att regera vårt land.

Pierre Kjellin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.