1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Betongen vittrar

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2003

På lördag tar Fredrik Reinfeldt och 60-talisterna över Moderata samlingspartiet från 40-talisterna i den så kallade betongbunkern. Hela Bildtgänget är nu upplöst, bordet är rent och en ny politik kan lanseras.

Bo Lundgren, som hade det otacksamma uppdraget att ta över efter Carl Bildt, har fått ta en hel del oförtjänt kritik. Det var inte han ensam som snöade in på skattesänkningsfrågan. Men han drev den med en ödesdigert teknisk och fundamentalistisk fixering. Man ska dock inte glömma hans tid som skatteminister då han med glans redde upp i bråten efter bankkrisen. Sedan tappade Bildt intresset för inrikespolitiken men stannade ändå kvar på partiledarposten. Moderaterna gick på tomme innan Lundgren tog vid.

Den högsta moderatledningen kommer nu att bestå av Reinfeldt, Gunilla Carlsson och Kristina Axén Olin. Det man inte uppnått ifråga om geografisk spridning (alla är från Stockholm) har man i alla fall uppnått ifråga om föryngring och könsbalans. Partiledaren är bara 38 år.

Av de många personporträtt som nu duggar i pressen framgår att den nye partiledaren är en annan politikertyp än sin föregångare. Han är lyssnande och resonerande och har fört in en annan ton i den politiska debatten. Men om han ska föra sitt parti framåt måste han med tiden också kräva mer utrymme.

Man får förmoda att Reinfeldt ligger lågt till dess han verkligen är vald. Men sedan han utpekats som tronarvinge har konturerna av en ny politik blivit allt tydligare. Reinfeldt tycks inse att inte bara valstugorna låg bakom partiets katastrofresultat i senaste valet. Väljarna har också reagerat på en viss hårdförhet och nyliberal ekonomism i budskapet. Reinfeldt tycks vilja föra in mer av mjuka värden och inte bara skattesänkningar. Det kan utläsas av det moderata budgetförslaget som är mer nedtonat än tidigare.

Panikslagna moderata kommunalmän har inte stått bakom den mest radikala skattesänkarpolitiken. I dag rapporteras om ett bredare stöd för partilinjen som kommer att dras betydligt längre in mot mitten. I dag är det folkpartiet som försöker överta skattesänkningarna. Trots allt gäller det för moderaterna att hålla folkpartiet till vänster om sig. Varför annars rösta på m?

Attackerna på den offentliga välfärden i sig kanske kommer att bli hovsammare. Försvarskramandet kan bli mindre häftigt. Rättspolitiken är fp i färd med att lägga beslag på. Skolpolitiken har fp redan tagit över. Däremot finns det ingen anledning att tro på ett svagare försvar för tillväxten och företagandet.

Denna fp-aktivitet bekymrar nog Reinfeldt. Det förstod man inte minst av hans kritik i Agenda mot fp för samarbetet med miljöpartiet. Lars Leijonborg och Fredrik Reinfeldt får väl sätta sig ner och reda ut vad som är liberal politik och vad som är moderat.

Moderaterna har så sakteliga börjat återerövra väljarnas förtroende. Redan innan Reinfeldt tillträtt. Ännu liten Reinfeldteffekt kan väl slå till efter lördagens val men det mesta torde vara intecknat redan. Väljarna verkar uppskatta en lyssnande politiker.

Lennart Hjelmstedt
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.