Bättre företagarklimat i Västblekinge
Attityderna till företagande är just nu bättre i västra Blekinge än i östra. Det visar den enkät som Svenskt Näringsliv gjort. 629 företag har svarat och ungefär 200 politiker. Igår presenterades utredningen vid ett seminarium i Ronneby, ditt ett 60-tal politiker, tjänstemän och företagare kommit.
På alla frågor fanns det svarsmöjligheter mellan 1 och 6, där 1 är dåligt och 6 är utmärkt. Att företagarna i Karlskrona tycker att kommunens attityd gentemot företagande har blivit sämre, sedan slutet på 90-talet och åren kring sekelskiftet, är alldeles klart. Något förvånande så tycker politikerna likadant. Deras uppfattning om sin egen attityd till företagen var uppe på 4 både 2000 och 2002, men har nu fallit till bara strax över 3.
Också i Ronneby faller såväl företagarnas omdömen som politikernas egna. I Sölvesborg faller företagarnas uppskattning, medan politikerna tycker att man är lite mer positiva nu än 2002.
Ljuspunkterna finns i Olofström och Karlshamn. I Olofström är det alldeles tydligt att politikerna bestämt sig för att ha en positiv attityd till företagandet, medan företagarna tycker ungefär likadant som 2002.
I Karlshamn stiger företagarnas uppskattning av kommunen, och kommunens politiker och tjänstemän tycker också, att de intar en företagsvänligare attityd. Det här känns faktiskt som en undersökning som stämmer överens med verkligheten.
Det som händer i Blekinge nu, det händer i Karlshamn och Olofström. Samtidigt ska man ge Karlskrona en eloge, för att man säger sig på allvar vilja ta itu med det som kallas osund kommunal konkurrens. Med det menas att kommunen utför tjänster till lägre priser än näringslivet. På så sätt används ju skattemedel till att dumpa priserna, därav den osunda konkurrensen. Varje kommun måste fundera över om inte vissa verksamheter borde kunna skötas av det privata näringslivet.
Några generella slutsatser i övrigt är svåra att dra från det här materialet. Överlag har tjänstemän och politiker en högre uppskattning av sin inställning till företagande än näringslivet självt. Betyder det möjligen att man vill men inte kan? Det behövs utbildning i företagskunskap. Ja, bara en så viktig sak som tid. Den tycks inte betyda så mycket i den kommunala hanteringen, men är livsviktig för företagaren.
Så till den vanliga summeringen: Kommunalrådet Jan-Anders Palmqvist var där. Inte så konstigt, eftersom seminariet hölls i Ronneby. Sven-Åke Svensson hade kommit från Karlshamn. Övriga, Jens Åberg i Sölvesborg, Margareta Olsson i Olofström och Mats Johansson i Karlskrona var inte där.
Eftersom jag inte vet vad de sysslade med istället, så nöjer jag mig med detta konstaterande: Karlshamn leder ligan.